#50books 2: de boekenkasten spreken

10 januari 2016 | 50books 2016, Overige | 2 reacties

Dit is deel 2 van 50 in de serie 50books 2016

BoekenkastenDeze week begon Het jaar van het boek. Het CPNB opende het jaar officieel. Er worden verschillende projecten en evenementen georganiseerd. Iedere woensdag staat de top 60 van bestsellers online en ook is er de oproep om een bookshelfie te maken. Een bookshelfie? Mijn boekenkasten steigeren.

“Wat denk je nou zelf, Martha? We willen helemaal niet op de foto. Al die rommel die je in ons hebt gestopt, wat moeten de mensen wel niet denken?”

Mijn boekenkasten zijn woedend. Hoe moet ik die nu rustig krijgen? Ik probeer mijn boekenkasten te kalmeren: “Ja, snap ik, maar dat betekent wel dat je misschien kans maakt op een nieuw boek op je planken. Dat is toch ook gaaf?” zeg ik tegen mijn boekenkasten.

Ze zijn nog niet overtuigd. Mijn boekenkasten protesteren heftig: “Het enige wat jij in ons hebt neergezet is fictie, fantasy, wat kinderboeken en wat die blanke mannen met grijze baarden literatuur noemen. Nogal pretentieus, vind je ook niet? Je hebt niet eens alles gelezen.”

Mijn boekenkasten hebben gelijk

En zij kunnen het weten. Ik schaam me. Ik heb inderdaad niet alle boeken in mijn kasten gelezen. Maar dat is ook best lastig. Het zijn niet de dunste boeken. Vaak koop ik boeken ook omdat ze zo mooi zijn. Ik ben echt een bibliofiel. Ik houd van boeken: van de geur, van de prachtige kaften, van de maagdelijke witte bladzijden die mij tegemoet glanzen en de nog ongebroken rug als het boek nog ongelezen is.

“Ik durf niet altijd mijn boeken te lezen,” beken ik mijn boekenkasten, “ik vind het zo erg de rug breekt.”

“Wat ben jij een snob!” roepen mijn boekenkasten. “Ga nou eerst maar eens lezen wat er in ons staat. Dan kunnen we daarna weer verder praten.”

Ik druip af. Mijn boekenkasten gooien hun kont tegen de krib. Met geen mogelijkheid krijg ik ze samen op de foto. Dat komt ook omdat ze allebei aan een andere muur staan. Ik moet het doen met een foto van een paar jaar geleden. Geen recente bookshelfie dus hier.

De vraag die Hendrik-Jan deze week stelt:

Wat vertelt jouw boekenkast over jou?

Ik wilde dat ik ze nooit aan het woord had gelaten.

Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Disclaimer: eventuele links in deze blog naar boeken zijn affiliatelinks. Als je daarop klikt en je koopt een van deze of een ander boek of artikel, dan sponsor je mij daarmee. Daar ben ik je dan ook erg dankbaar voor. Zie ook mijn cookieverklaring.

Serienavigatie<< #50books: mijn leesvoornemens#50books vraag 3: uitverkoop >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest