#50books 23: heiligschennis

6 juni 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie

Dit is deel 23 van 50 in de serie 50books 2016

“Doe jij wel eens boeken weg?” vraagt Hendrik-Jan deze week. Ik dacht dat ik me verslikte toen ik deze vraag las. En er was niemand in de buurt om de Heimlich te doen. Mensen die mijn blog al langer lezen, weten dat ik het wegdoen van boeken als een grof schandaal beschouw. Ik vind dat heiligschennis.

Boeken in de prullenbak is heiligschennisEen verhaal dat me altijd is bijgebleven, is hoe Bolkestein met zijn boeken omging. Ik weet niet meer waar ik het hoorde, ik weet niet meer wanneer ik het hoorde, ik weet alleen dat ik het hoorde en dat ik volledig in shock verkeerde.

Het heiligschennis van Frits Bolkestein

Bolkestein leest zijn boeken maar één keer. Als hij een katern heeft gelezen, dan scheurt hij dat eruit en gooit hij het weg. Ik snap dat niet. Zeker als het een mooi boek is, dan wil je dat toch nog een keer lezen lijkt me. Maar katernen uitscheuren en weggooien, dat vind ik niets minder dan heiligschennis.

Ik denk ook aan de vele boekverbrandingen in de Middeleeuwen. Boeken werden toen verbrand als zij de Katholieke Kerk niet welgevallig waren. Veel boeken zijn op die manier verloren gegaan. Zo zonde vind ik dat.

Mijn advies

Hendrik-Jan zal boeken moeten weg doen wanneer hij kleiner gaat wonen. Toen ik kleiner ging wonen, heb ik geen boeken weg hoeven doen. Mijn IKEA Expedit-kasten konden gelukkig mee en al mijn boeken kon ik opbergen in die kasten.

Welke boeken moet je wegdoen? Een moeilijke vraag. Ik zou de boeken wegdoen waar ik het minst van heb genoten, de boeken waar ik de minste emotionele waarde aan hecht, de boeken die ik al jaren niet meer heb gelezen. En dan nog zou het me aan het hart gaan om ze weg te doen. Ik wens je veel sterkte met je keuze Hendrik-Jan!

Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Serienavigatie<< #50books 22: Buiten het boekje#50books vraag 24: mijn leesroute >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest