fbpx

#50books: de horror van horrorboeken

28 april 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

horrorMijn vorige blogpost ging over de vraag welke boeken je niet zou lezen. Ik haalde een voorbeeld aan van een recent boek van Midas Dekkers, namelijk De kleine verlossing of de lust van ontlasten. Geheel terecht vroeg Hendrik-Jan zich af waarom ik dat boek niet zou lezen: ik had er geen argumentatie voor gegeven. Dat zal ik dan nu doen. Het ligt geheel aan mij. Ik heb Midas Dekkers hoog zitten en zijn columns zijn hilarisch, over het algemeen. Maar ik heb een te levendige fantasie. En bij het lezen van zo’n boek draait die verrekte fantasie van mij overuren, met als gevolg dat ik alle vormen van poep voor mijn geestesoog voorbij zie trekken. Daar worden dan de verschillende geuren die daarbij horen toegevoegd door mijn geurcentrum. Met als gevolg: geen fijne gevoelens in mijn maagstreek. En dat wil ik ten allen tijde voorkomen.

Niet alleen boeken over menselijke uitwerpselen zijn boeken die ik liever niet lees, ook boeken waar ik nachtmerries van krijg zijn voor mij een no go. Dat komt mede door die te levendige fantasie. Ik kan daar niet zo goed tegen. Daar krijg ik dan dus nachtmerries van. Dat had ik ook met The Historian van Elizabeth Kostova. Dat boek kreeg ik niet uitgelezen. Ik had het zelfs met een scene uit Harry Potter and the Half blood Prince namelijk die waarbij die Inferi uit het water komen in de grot waar een van de horcruxen ligt.

Horror is een genre dat ik liever niet lees

Wikipedia zegt het volgende over horror:

Horror (het Latijnse woord voor verschrikking) is de benaming voor een genre van verhalen waarbij het de bedoeling is de lezer of de toeschouwer als vorm van amusement angst aan te jagen.

Dit kan door bijvoorbeeld angstige situaties of wezens ten tonele te voeren. Deze wezens kunnen zowel fictief (vampiers, spoken) als echt bestaand (seriemoordenaars) zijn. Onder het genre vallen onder andere het griezelverhaal en de griezelroman. Het genre kan zowel in literatuur (boeken en romans) als horrorfilms en televisieseries worden toegepast. Een belangrijk element van horror is dat de lezer of kijker zich kan inleven in de situatie van de hoofdpersoon, waardoor hij of zij dezelfde angst en afschuw voelt. Een ander element is dat er vaak onverwachte gebeurtenissen plaatsvinden.

Gelukkig staan er schrijvers genoemd die in het horrorgenre vallen, die lees ik dan zeker niet.

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest