fbpx
lijst

Nog te lezen lijst

In de 47e vraag van zijn #50books-project presenteert Peter een lijstje uit het NRC met vijftig titels van de afgelopen vijf jaar die je gelezen moet hebben. Zijn vraag hierbij: welke boek(en) uit de NRC-lijst heb je nog niet gelezen maar ga je zeker binnenkort alsnog lezen (oftewel: waarom maken we onszelf gek met een almaar groeiende lijst van ‘nog te lezen’ boeken)?

Ik heb geen enkel boek van de lijst gelezen. Sterker nog: ik ga er ook geen één van lezen. De titels spreken me geen van allen aan. Daarnaast heb ik een vreselijke hekel aan boeken die besproken zijn door NRC-recensenten. Dat ga ik even uitleggen.

Toen ik studeerde kreeg ik gastcollege van één van de recensenten van de krant. Hij stak vol vooroordelen over studenten en vermoedde flink wat linkse sympathieën onder ons aankomende neerlandici. Het hart zit links, de portemonnee rechts. Het was in de tijd dat Fortuyn werd vermoord. Zijn eerste opmerking daarover tegenover ons: “Jullie zullen zeker wel blij zijn?” Ik reageerde verontwaardigd: “Natuurlijk niet!” en vol vuur voegde ik toe: “De democratie is vermoord!” Dat had de recensent niet verwacht. Daarop liep hij weg.

Een ander incident met deze NRC-man completeerde mijn walging

We lazen een boek dat hij had uitgezocht. Volgens mij was het Elementaire deeltjes van Michel Houellebecq. Ik vond het een verschrikkelijk boek en dat schreef ik ook op in mijn recensie. Die recensie had ik ingeleverd en ik kreeg hem terug vol rode strepen. Ik had het boek niet begrepen volgens deze man.

Ik antwoordde ongeveer:

Ik heb het boek echt wel begrepen. Het is niet zo dat iedereen dezelfde mening is toegedaan als u. Als ik het boek niet goed vond, dan schrijf ik dat op. Uw mening is niet de enige mening die er bestaat. Ik heb ook recht op een mening en als deze niet strookt met de uwe, wil dat nog niet zeggen dat de mijne fout is.

Daarna heeft hij eigenlijk nooit meer aandacht besteed aan mij in de werkgroep. Mijn studiepunten kreeg ik wel. Sindsdien heb ik nooit meer een boek gelezen dat hij goed vindt. Vandaar mijn allergie voor deze lijst.

Overigens heb ik nog best wel wat boeken die ik wel wil lezen. Dat is mijn eigen lijst in willekeurige volgorde:

  • Getting things done – David Allen
  • Waar we wonen – Thomas Möhlman
  • De gestolen kinderen – Gerardo Soto y Koelemeijer
  • Sociale media strategie – Jarno Duursma
  • Scott Kelby’s digitale fotografieboek – Scott Kelby
  • Verschillende tijdschriften, zoals Flow, Happinez, Portretfotografie
  • Verschillende haakpatronen uit boeken die ik wil uitproberen
  • Meerdere boeken van Tess Gerritsen

Genoeg te lezen zonder pretentieuze lijsten van kranten en hun recensenten.

Pin It on Pinterest