WhatsApp
Telefoon

#50books: mijn klassiekste klassieker

door | 21 juli 2014 | Boeken, Overige | 0 Reacties

klassieker, 1984, george orwell

klassieker, 1984, george orwellKlassiekers. Boeken die in het dna van de mensheid zitten. Verhalen die iedereen meekrijgt op school of op een andere manier (hoewel ik die nu niet kan bedenken omdat school de aangewezen plek is om te leren over klassiekers).
De vraag die ik stelde gisteren, ging over klassiekers: Wat is je favoriete klassieker? De eerste klassieker die in mij opkwam was Vanden Vos Reynaerde, maar daar had ik al eens over geschreven in de serie vragen van Peter Pellenaars.
Een andere klassieker die me is bijgebleven is het boek 1984 van George Orwell. Over Big Brother die alles in de gaten hield en waar de uitdrukking Big Brother is watching you vandaan komt. Andere citaten uit dit boek zijn:

  • War is peace
  • Ignorance is strength
  • Freedom is slavery

En net als in iedere oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer: de geschiedenis wordt aangepast in de archieven door de partij die het voor het zeggen heeft. En dan heel even een kleine referentie naar de actualiteit van nu: hoeveel weten wij burgers van wat er elders gebeurt? Hoeveel waarheid wordt er voor ons achtergehouden?

Over de klassieker 1984

Van Wikipedia:
Winston Smith is een lagere Partijmedewerker in het Ministerie van Waarheid. Zijn taak is het veranderen van de krantenarchieven. Als Partijmedewerker staat hij bloot aan strenge controle, tot in zijn eigen flat, met behulp van een ‘telescherm’. Het leven is saai en kleurloos. Hij woont in Londen, hoofdstad van de provincie Luchtstrook 1 van Oceanië. Dit land is voortdurend in oorlog.
Oorlogvoering is een doel op zich voor de staten van de wereld van Winston Smith. Met beroep op de oorlog en de oorlogseconomie worden levensmiddelen gedistribueerd en vrijheden beknot.[…]
Het keurslijf waarin hij moet lopen gaat hem meer en meer tegenstaan. Op een gegeven moment doet hij iets ongehoords: hij koopt een dagboek en begint hierin zijn gedachten op te schrijven. Deze zijn volgens hem het enige wat de Partij niet van hem kan afpakken of kan manipuleren. Hij ontmoet Julia, op wie hij verliefd wordt. Zij is, hoewel naar buiten een fanatieke partijmedewerkster, ook iemand die genoeg heeft van het maatschappelijk keurslijf en twijfelt aan de door de Partij opgelegde normen en waarden. Ze gaan met elkaar naar bed. Ook dit is ongehoord, daar seks voor de voortplanting moet dienen, en niet voor het plezier. Ten einde raad nemen ze contact op met O’Brien, een hoger Partijlid die tevens lid is van het Verzet. Hij geeft Winston een boek van Emmanuel Goldstein, de gevluchte tegenstander van Big Brother, waarin ENGSOC vernietigend bekritiseerd wordt.
Voor de rest moet je het zelf maar lezen, als je dat nog niet had gedaan. Ik voelde me verschrikkelijk beklemd en angstig na afloop. Ik las het ten tijde van de nasleep van 9 september 2001, om je een indruk te geven van de beklemming.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest