#50books: neerlandicus leest alles

14 juli 2013 | Boeken, Overige | 0 Reacties

neerlandica zonder boek op een boot

Vraag 27  in het #50books initiatief van Peter Pellenaar: Van welk boek heb je ooit gezegd dat je het gelezen had, terwijl dat niet zo was? Zoals collega-neerlandicus Hendrik-Jan de Wit al aanstipt in zijn blog: neerlandici lezen verschrikkelijk veel, maar ook verschrikkelijk veel niet. Ook ik heb precies voldoende gelezen van sommige boeken om tentamens te halen. Sommige boeken zijn ook niet om door te komen. Zoals het reeds eerder besproken boek van Reve.

Dat betekent dat ik flink heb gelogen op tentamens en ook mijn mondeling Nederlands. Je denkt toch niet dat ik werkelijk Couperus’ Eline Vere helemaal heb gelezen? Er was namelijk ook een film van. Op VHS in 1996.

In mijn werkzaam leven kom ik vaak het volgende vooroordeel tegen:

Een neerlandicus leest alles en is op de hoogte van alle nieuwe literatuur

Ik moet je  helaas teleurstellen. Dit is niet zo. Zeker na onze studie vervallen we weer in onze voorkeuren of leren we deze opnieuw kennen. Zo heb ik in talloze #50books blogs aangestipt dat mijn voorkeur naar Engelstalige fantasyboeken uitgaat. Niet wat je verwacht van een neerlandicus, toch?

Over Engelstalige fictie kun je eigenlijk maar met een beperkt groepje mensen praten. Als het gesprek met verschillende mensen al op literatuur komt, dan kan ik altijd steevast melden dat ik het onderwerp van gesprek niet gelezen heb. Niet alleen omdat ik bijna geen Nederlandse literatuur meer lees, maar ook omdat de nieuwe Heleen van Rooyen me nog minder interesseert dan een adder die onder een steen vandaan kruipt. Meestal wordt deze neerlandicus dan raar aangekeken. Je ziet mijn gesprekpartners dan denken: “Maar zij heeft toch Nederlands gestudeerd?”

Ja, dat klopt. Maar dat is inmiddels een jaar of tien geleden.

Je geeft toch Nederlands?

Hoe controleer je dan dat de leerlingen iets echt gelezen hebben. Daar hebben wij docenten een trucje voor: we stellen vragen en ook al hebben we het boek niet zelf gelezen, we zien aan de reactie van de leerling of hij bluft of echt gelezen heeft. Een leerling moet van heel goede huize komen om een docent om de tuin te leiden.

Ik lees dus niet alles, maar ik lieg er niet om. Ik vind dat nergens voor nodig en ik houd er ook niet van om te liegen. Het komt toch wel uit. En als je leugens vertelt, moet je zoveel onthouden. Dat lukt niet, dus ergens ga je ooit de mist in en word je betrapt. Daar zit ik niet op te wachten.

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest