#50books vraag 12: Duitse boeken

25 maart 2016 | 50books 2016, Overige | 0 Reacties

liefdesgeschiedenis, Narziß und Goldmund, Duitse boeken

Toen ik nog op het VWO zat, had ik een zogenaamd pretpakket. Dat zeiden ze vroeger over een pakket met alle talen en geschiedenis. Zo’n pretje was het niet: ik moest veel grammatica leren en veel woordjes stampen. Het enige prettige eraan was boeken lezen: voor Frans, Nederlands, Engels en geschiedenis. Ook de Duitse boeken las ik graag.

De vraag van Hendrik-Jan is deze week nog geënt op de boekenweek:

Wat is je favoriete Duitstalige boek of auteur?

Het eerste boek dat mij direct te binnen schoot, was het boek Narziβ und Goldmund van Hermann Hesse. Ik heb dit boek heel vaak gelezen. Overal nam ik het mee naar toe. Zelfs zo erg, dat ik het ooit in bad heb laten vallen omdat ik tijdens het lezen in slaap viel: het was ook al erg laat en het water was lekker.

Dit is dus een boek dat ik een ieder ook graag aanbeveel. Ik schreef al eerder over dit boek. Maar ik zal er een stukje van herhalen hier:

Vooral die tweestrijd en de (platonische) liefde tussen de monnik Narziß en de weesjongen Goldmund wordt treffend beschreven. Aan het einde van de roman zegt Goldmund tegen zijn vriend (vrij vertaald):

Maar hoe zal jij dan sterven, Narziß, als je dan geen moeder hebt? Zonder moeder kun je niet liefhebben. Zonder moeder kun je niet sterven.

Wat Goldmund niet beseft, is dat Narziß wel degelijk liefheeft: hij houdt van zijn goede vriend Goldmund misschien zelfs wel meer dan van God.

Het boek staat nog steeds in mijn kast: de bladzijden zijn vergeeld en gerimpeld. Mijn moeder heeft het boek gekaft met plakplastic. Mijn naam staat erin.

Het boek is een van de mooiste Duitse boeken die ik ken

En tegelijkertijd het lelijkste boek in mijn kast. Maar voor geen goud gooi ik het weg.

[bol_product_links block_id=”bol_56f30acea25d8_selected-products” products=”9200000033450900,9200000000638618,9200000022664762,9200000016170545″ name=”50books” sub_id=”vraag12″ link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Serienavigatie<< #50books vraag 11: de boekenweek#50books vraag 13: de tijd is grillig >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest