#50books vraag 17

27 april 2014 | Boeken, Overige | 4 reacties

50books, literatuurblogsDe beste ideeën voor een nieuwe #50books vraag ontstaan in de douche. Na mijn hardloopsessie vanmorgen kon ik onder douche een pracht van een vraag bedenken, maar die stel ik uit naar week 26, want dat is zo’n mooie halfweg vraag.

De vraag van vandaag komt wederom van Karin Winters aka @karinwinters. Haar vraag ontstond naar aanleiding van het uitkomen van een nieuw boek van Midas Dekkers, namelijk het boek De kleine verlossing of de lust van ontlasten. Kortom, een boek over poep en poepen (overigens wordt hier niet de Vlaamse betekenis van poepen bedoeld). Dit is wat er op de achterflap staat:

Vergeleken bij alle aandacht voor koken en eten steekt die voor spijsverteren en poepen schril af. Net alsof al wat naar binnen gaat er nooit meer uit komt. Poep bevindt zich in het verdomhoekje waar eerder de seks huisde. Grootste obstakel bij praten over poep is net als toen bij seks de taal: buiten het vulgaire en medische is er weinig jargon. Maar net zoals seks naast voortplanting vooral het genot dient, is ook de ontlasting een bron van voldoening.

Poep is een prachtig, veelzijdig onderwerp dat zowel vanuit de biologie en het milieu als vanuit de geschiedenis en de kunsten benaderd kan worden. Het vergt alleen wel de blik van Midas Dekkers, die als geen ander in staat is om van het onwaarschijnlijkste materiaal (dood en vergankelijkheid, rood haar, bestialiteit) boeken te maken die aan het denken zetten en aan het lachen maken. De kleine verlossing is een uniek boek over een zeer alledaags onderwerp: ‘Met de stoelgang is onze taak volbracht.’

Ik geloof niet dat dit een boek is dat ik graag zou lezen, hoewel ik Midas Dekkers hoog heb zitten door zijn columns voor Vroege Vogels waar wij op zondagochtend altijd naar luisterden. Wij, mijn zusje en ik, moesten van onze ouders dan altijd even onze mond houden. Zodoende heb ik geleerd die man te waarderen, want hij was grappig en nam geen blad voor de mond. Dit boek dus even niet, maar het is wel een mooie aanleiding geweest voor Karin om een mooie vraag te bedenken:

Welk soort boeken zou jij niet willen lezen?

Ik lees weer graag jullie antwoorden. Vergeet niet om de link achter te laten in de reacties hieronder. En als je, net als Karin, suggesties hebt voor een #50books vraag, dan hoor ik het graag.

Serienavigatie<< #50books: vraag 16#50books vraag 18 >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest