#50books vraag 18: 4 en 5 mei moe

3 mei 2015 | Boeken, Overige | 2 reacties

Dit is deel 18 van 49 in de serie 50books 2015

4 en 5 mei moe. Maar wel herdenken en stil zijn.Ik ben het moe. De dagen rondom 4 en 5 mei. Ieder jaar opnieuw komen er weer mensen die een verhaal hebben over de oorlog. Zijn er nieuwe documentaires over Westerbork, Bergen-Belsen, Sobibor, Dachau of Auschwitz.

En verdomd als het niet waar is, op 4 mei zal ergens op een van de vele zenders Schindler’s List gedraaid worden. Komen er nieuwe boeken uit die weer een nieuw verhaal of onderzoek of massagraf of oorlogsmisdadiger bespreken.

Ik ben 4 en 5 mei moe

En natuurlijk moeten we blijven herdenken. En natuurlijk mogen we niet vergeten. En natuurlijk was het verschrikkelijk. Maar het is genoeg. Genoeg met de commercie eromheen. Genoeg met alle documentaires, boeken en programma’s die over de oorlog gaan. Waarom altijd rond 4 en 5 mei. Het kan ook op andere dagen lijkt me. Maar nee, juist rondom deze dagen moet de televisie ons bedroefd maken door het uitzenden van indrukwekkende programma’s met zielige verhalen en ons verontwaardigd maken over de verschrikkingen van de oorlog.

Maar inmiddels zijn er al zoveel nieuwe oorlogen geweest, ver en dichtbij, dat ik het teveel vind worden. Ik noem voormalig Joegoslavië, Irak, Israël meerdere keren, Oekraïne, het Midden-Oosten. Het maakt me bedroefd en ik denk dat ik er daarom klaar mee ben.

En nu moet ik het bruggetje maken naar #50books, waar deze blogpost eigenlijk over hoort te gaan. De vraag die Peter stelt gaat namelijk om het lezen van boeken met betrekking tot de Tweede Wereldoorlog.

Wat lees jij rondom 4 en 5 mei?

Uit het voorafgaande kun je waarschijnlijk al wel concluderen dat ik dus bewust geen oorlogsboeken lees. Ik ben op dit moment bezig in het boek Het regende vogels dat volledig niet over de Tweede Wereldoorlog gaat. Ik zal het nog sterker vertellen: ik heb nog nooit, maar dan ook echt nog nooit, Het dagboek van Anne Frank gelezen. Het trekt me ook helemaal niet om het te gaan lezen. Ik heb tijdens mijn studie genoeg boeken gelezen waar de oorlog een rol in speelde, daarom weiger ik nu ook pertinent om boeken te lezen waar de oorlog een grote rol in speelt.

Morgen gaat de tv dan ook uit. Ik houd wel twee minuten stil om acht uur. Dat is niet zo moeilijk, want ik ben alleen thuis. Daarna zal ik de tv weer uit zetten en lees ik verder in het boekje van Jocelyne Saucier. Of ik ga The sound of music kijken. Dat weet ik nog niet.

#50books is een serie vragen op zondag die gesteld worden door Peter Pellenaars. Hij begon de serie vragen in 2013. In 2014 nam ik het stokje over van hem, waarna hij het dit jaar weer op zich neemt. Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Peter, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Serienavigatie<< #50books vraag 17: boek in het openbaar vervoer#50books vraag 19: keuzestress >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest