#50books vraag 18

4 mei 2014 | Boeken, Overige | 4 reacties

50books, literatuurblogsOmdat het vandaag 4 mei is, leek het me aardig om eens te spreken over boeken waarin de oorlog een rol speelt. Er zijn een aantal zeer bekende boeken die inmiddels ook verfilmd zijn die zich afspelen in de periode ’40-’45. Ik noem het Dagboek van Anne FrankDe tweeling van Tessa de Loo, De Aanslag van Harry Mulisch, De donkere kamer van Damocles van W.F. Hermans, Sonny Boy van Annejet van der Zijl, Soldaat van Oranje van Erik Hazelhoff Roelfzema, Haar naam was Sarah van Tatiana de Rosnay en zo kan ik nog wel even doorgaan.

De oorlog is paradoxaal genoeg een geliefd onderwerp voor Nederlandse schrijvers. Niet alleen heeft de oorlog een litteken achtergelaten in de harten van de mensen, ook de literatuur is ervan doortrokken. Zeker de literatuur van de jaren zeventig en tachtig, toen men terug ging kijken en de wederopbouw gedaan was, de kinderen van de babyboom volwassen werden en zelf kinderen kregen, kwamen de vragen over wat er nu precies gebeurd was. Zelfs nu nog komen er verhalen vrij over de verschrikkingen van de oorlog.

Gisteravond was er een verhaal van een zigeunervrouw op Nieuwsuur. Met haar en haar tweelingzusje zijn experimenten uitgevoerd door een assistent van dokter Mengele. Deze man wilde met deze experimenten uitzoeken of hij van bruine ogen blauwe kon maken om zo een arisch ras te kunnen creëren. Door die experimenten is één van de twee meisjes na zes weken overleden. De vrouw streeft nu nog naar erkenning voor wat haar is overkomen: haar gezondheid is verwoest, ze heeft migraine en andere aandoeningen door de experimenten. Door een bombardement zijn echter alle aantekeningen verdwenen en was het lastig om te bewijzen dat dit echt gebeurd is.

De Tweede Wereldoorlog is en blijft een inspiratiebron voor schrijvers. Er zijn dus flink wat indrukwekkende boeken over geschreven.

Welk(e) boek(en) over de Tweede Wereldoorlog is/zijn jou het meest bijgebleven en waarom?

Ik lees weer graag jullie antwoorden. Laat dus een reactie met een link achter in de reacties. Mocht je nog suggesties hebben voor een #50books vraag, dan houd ik mij van harte aanbevolen. Je kunt je vraag hieronder achterlaten of mij bereiken via Twitter of Facebook.

Serienavigatie<< #50books vraag 17#50books vraag 19 >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest