#50books vraag 25

22 juni 2014 | Boeken, Overige | 10 reacties

50books, literatuurblogsDeze week was het in het nieuws: de vaste boekenprijs is achterhaald en moet worden afgeschaft. De wet op de vaste boekenprijs is een afspraak waarbij prijsafspraken worden gemaakt tussen boekhandel en uitgeverij dat een boek niet onder een bepaalde prijs verkocht mag worden. Doet een boekhandel dat wel, dan krijgt deze dappere dodo daar problemen mee. Op het Vakblog van Raymond Snijders kun je meer lezen over de wet op de vaste boekenprijs in relatie tot ebooks.

De Wet op de vaste boekenprijs zorgt er dus voor dat boeken overal dezelfde prijs hebben: van Bruna tot Donner en van Ako tot Kooyker. Nu is daar commentaar op: de ACM – Autoriteit Consument en Markt – vindt de vaste boekenprijs achterhaald en daar moet een einde aan komen.

Natuurlijk komt daar reactie op vanuit het boekenvak. “Voorstanders van een vaste boekenprijs wijzen erop dat de maatregel leidt tot een divers aanbod van boeken”, schrijft Nu.nl. En ook voormalig hoogleraar algemene economie Rolf Schöndorff wil dat de vaste boekenprijs met rust gelaten wordt. Hij zegt in de Volkskrant: “We kunnen dagelijks op tv zien wat er gebeurt wanneer de gemiddelde smaak van de Nederlandse burger het aanbod bepaalt.”

De ACM bepleit niet alleen dat de vaste boekenprijs achterhaald is, maar  ook dat deze niet effectief is. Het idee is dat ook slechtverkopende titels verkocht kunnen worden door de vaste boekenprijs, zoals poëziebundels, maar dat gebeurt niet. “Welke boekverkoper wil een slechtlopende titel verkopen?” redeneert de ACM. Na de zomer komt minister Bussemaker met een oordeel in deze kwestie. Misschien kunnen wij haar alvast een handje helpen door onze mening te geven over deze discussie, als fervent boekenlezers:

Moeten we de vaste boekenprijs handhaven of loslaten?

Overigens vallen ebooks niet onder de Wet op de vaste boekenprijs, hoewel dat er soms niet op lijkt. Ik ben weer heel benieuwd naar jullie mening over deze kwestie. Laat de link naar je blog weer achter in de reacties, zodat iedereen jullie mening kan lezen. En als je nog ideeën hebt over volgende vragen, dan hoor ik dat natuurlijk ook graag!

Serienavigatie<< #50books vraag 24#50books vraag 26 >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest