#50books vraag 3: inleven in een boek

15 januari 2017 | 50books 2017, Overige | 6 reacties

In de tweede #50books vraag vorige week vroeg ik naar belemmerende factoren. Zelf gaf ik toe dat ik vaker met mijn telefoon zit te spelen dan dat ik een boek ter hand neem. Natuurlijk lees ik liever een boek, maar die smartphone is zo dwingend, dat ik er echt moeite mee heb om te stoppen. Maar jullie hadden ook belemmerende factoren. Gelukkig.

boekenwurm heeft firstworldproblemsCarel heeft zijn ochtendritueel: de krant lezen. Maar daarnaast zijn de uren in de sportschool, de fietsritjes en schilderen belangrijke factoren die hem beletten om te lezen. Hij kan ook geen twee dingen tegelijk doen, natuurlijk. Maar of dat nou belemmeringen of keuzes zijn? Carel stelt prioriteiten, zoals het een goede man betaamt.

Jannie bekijkt het vanuit een ander perspectief: de levensfase waarin je zit, brengt verplichtingen met zich mee. Die verplichtingen belemmeren je dan in het lezen. Of zoals Jannie schrijft: “Genieten van je kleine kinderen of constateren dat ze ineens groot zijn, terwijl jij probeerde een boek per week te blijven lezen?” Jannie merkt op dat zij vaak het gevoel heeft dat er belangrijker zaken liggen te wachten dan het lezen van een boek.

Karin maakt een heuse top 5 van haar belemmeringen. Sommigen hebben met het boek zelf te maken, het moet uit!, sommige met Karin zelf. Dan heeft ze een dipje waarbij de tranen aan de oppervlakte liggen of vlindert de liefde weer op hoog niveau. Dan moet zij geen romantische bagger gaan lezen: janken en lezen gaan niet samen.

Wel fijn dat zij ook een leuk onderwerp voor mij heeft bedacht: daar ga je de komende weken wel iets van terug zien. Dank Karin!

Ook Ali maakte een lijstje van belemmeringen. Ik houd van lijstjes! Ze maakte maar liefst een top 9! De opvallendste belemmering die Ali noemt, raad je nooit. Ze noemt lezen als belemmering! Een andere belemmering die ze noemt, is slapen. Kon ze vroeger een paar uurtjes slaaptijd inruilen voor leestijd, nu gaat dat niet meer. Geradbraakt als ze die uurtjes mist. Ik denk dat dat hoort bij het ouder worden, want ook ik heb daar last van.

En ook Niek heeft slaap neergezet als leesbelemmering. Ze baalt ervan dat ze wel televisieseries kan kijken zonder in slaap te vallen, maar als ze van letters op papier woorden en zinnen moet vormen, dan begint het dichtvallen van de luikjes. Niek weet dat ze dan maar beter kan stoppen, omdat het dan toch niets meer wordt.

Ook voor Hendrik-Jan zijn de verplichtingen legio: eten, wassen, plassen, hond uitlaten en natuurlijk ook met zijn gezin gezellig samen tv kijken. En allemaal weerhouden ze hem van het lezen van boeken. Ook signaleert hij de grootste afleiders van allemaal: mobiele telefoon en internet. Maar als hij zich kan concentreren en zich niet laat afleiden, dan volgen de leukste stukjes en verliest hij zich in spannende boeken.

En zo komen we aan bij vraag drie van deze serie. Ik gaf het al een beetje aan in de titel, maar Hendrik-Jan geeft mij een mooi bruggetje door het noemen van de spannende boeken.

Zit je al een beetje in het boek dat je nu leest?

Een lekker actuele vraag: zit je er al een beetje in? En waarom wel of niet? Ben je nog niet ver genoeg of grijpt het je niet. Ik lees graag je antwoorden.

Ik lees zelf op dit moment Hallo muur en ik moet nog een beetje inkomen, maar ik hoop het dit weekend uit te lezen en dan vinden jullie mijn review op dit blog deze week.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 

In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ik zelf de honneurs waar.

Serienavigatie<< #50books vraag 2: belemmeringen#50books vraag 4: goeroes >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest