#50books vraag 5: egodocument

1 februari 2015 | Boeken, Overige | 0 Reacties

verhalen schrijven, egodocumentEn alweer stelt Peter een nadenkvraag. Een vraag waar ik de hele dag over had kunnen nadenken, maar ik las de vraag pas net en daarom zal ik top of mind reageren.

Eerst maar eens de vraag herhalen:

 

 

Wat hebben jullie met (literaire) dagboeken?

Literaire dagboeken, ook wel een egodocument genoemd, zijn dagboeken bijgehouden door schrijvers en later gepubliceerd. Ik neem hier het citaat over van Peter, omdat al mijn naslagwerken al in een doos zitten (en ik weet niet welke) om de juiste omschrijving van het egodocument te geven:

… ‘die historische bronnen waarin de gebruiker zich gesteld ziet tegenover een “ik” als schrijvend en beschrijvend subject’. Het woord egodocument is al spoedig opgenomen in de Nederlandse taal. Het is immers een praktische verzamelnaam voor zulke uiteenlopende teksten als dagboeken, autobiografieën, memoires, persoonlijke brieven, en reisverslagen, die ondanks hun uiteenlopende vorm toch onder één noemer gebracht kunnen worden.
[Egodocumenten tot 1814, R.M. Dekker]

Ook mijn blog is een egodocument, hoewel ik (nog) geen beroemde schrijfster ben. Ik heb echter wel wat te melden, te delen en te vertellen. Zelfs heb ik het idee om mijn leven in een boek te zetten. Weet zelfs al voor wie ik dat ga doen, wat mijn doelgroep is. Maar zitten jullie daar wel op te wachten?

Het vervelende is dat ik een broertje dood heb aan egodocumenten van bekende schrijvers. Zo’n egodocument is mijns inziens vaak opgepoetst en geschikt gemaakt voor publicatie. Geen enkele rauwheid van de die dag doorleefde emotie mag blijven. Misschien heeft de schrijver zelfs zijn rol in het gebeurde wel vergroot, beter gemaakt of afgezwakt al naar gelang de situatie dat vereiste. En dat staat mij enorm tegen.

Liever lees ik een egodocument van een blogger, die vertelt over zijn dag, zijn rol in een bepaalde situatie niet beter maakt dan hij was: de rauwe emotie, de foute opmerkingen en de beschamende blunders in alle openheid en eerlijkheid opgeschreven. Rücksichtslos.

Reclame

Wil jij ook een boek schrijven? Volg dan mijn cursus Schrijf je eigen boek!

Meld je aan!

Deze cursus kun je ook als groepsles volgen, de allereerste cursus start op donderdag 12 maart om 19.00 uur.

Serienavigatie<< #50books vraag 4: onschuld#50books vraag 6: je leesdip overwinnen >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest