#50books vraag 5

2 februari 2014 | Boeken, Overige | 8 reacties

50books, literatuurblogs

Eigen werk

In de Flow van december 2013 las ik een artikel over het verband tussen het lezen van boeken en je empathisch vermogen. De onderzoekster van de Universiteit van Toronto, Maja Djikic, onderzocht het verband tussen het lezen van romans en beter leren denken.

Djikic stelt dat alle vormen van kunst meer invloed op ons hebben dan we denken. Ik spits het even toe op literatuur, aangezien we hier met #50books bezig zijn. De onderzoekster is zelf een fervent lezer van romans en ze merkte dat die bijdroegen aan haar persoonlijke ontwikkeling.

Djikic liet vijftig proefpersonen een non-fictie essay lezen en vijftig personen lazen korte literaire verhalen. Door middel van vragenlijsten bleek dat mensen die de fictie hadden gelezen meer openstaan voor de emoties van anderen dan de proefpersonen die het essay hadden gelezen. Zij konden beter met onvoorspelbare of wanordelijke situaties omgaan dan mensen die non-fictie hadden gelezen. Er was bij de literatuurlezers minder behoefte aan cognitieve afsluiting.

Cognitieve afsluiting wil zeggen dat mensen behoefte hebben aan duidelijkheid. Je probeert meerduidigheid te vermijden om achter je beslissing te kunnen blijven staan. Bijvoorbeeld: Je hebt besloten om een huis te kopen. Iemand zegt later: “Maar het dak lekt.” Jij wil dat echt niet horen: je hebt namelijk je besluit al genomen. Je staat dus niet open voor andere opvattingen. Als je literatuur leest ben je meer geneigd om te luisteren naar dit bezwaar. Je ontwikkelt een open geest door het lezen van fictie en je leert er beter van denken.

De conclusie van het onderzoek was dat het lezen van literatuur je geest opent voor onvoorspelbare situaties en je leert beter te denken. Die conclusie leidt dan weer tot de volgende #50books vraag.

Vraag 5: Heb je wel eens een situatie meegemaakt bij jezelf of bij vrienden die je herkende uit een boek dat je gelezen had, waardoor je meer begrip kon opbrengen voor die situatie? Uit welk boek kwam die situatie?

Ik ben benieuwd naar jullie blogs/vlogs/plogs.

Laat een link naar je eigen blog achter of reageer in de reacties op de vraag. Je kunt ook een gastblog plaatsen als je geen blog hebt of het past niet op je blog. Dat vind ik ontzettend leuk! Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. Ik zal zelf in een apart blog antwoorden op mijn vraag.

Heb je suggesties voor een volgende vraag, dan hoor ik dat graag hier of via twitter. Ik houd me aanbevolen en zet ze op mijn lijstje.

Serienavigatie<< #50books vraag 4#50books vraag 6 >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest