#50books vraag 6: snellezen

8 februari 2016 | 50books 2016, Overige | 1 reactie

Dit is deel 6 van 50 in de serie 50books 2016

Ik lees snel. Zit al gauw op 60 pagina’s per uur. Als het boek spannend is, lees ik nog sneller. Snellezen is een vak. Ik herinner me een nieuwsitem waarbij men in Japan liet zien hoe snel je kunt lezen met maar een karakter op per pagina. De snellezende dame las drie boeken in dezelfde tijd als de gewoon lezende man. Zij had ondanks het snellezen begrepen waar alle drie de boeken over gingen. Maar of ik wil snellezen?

Snellezen gaat altijd ten koste van tekstbegrip. Tenminste, dat zeggen Amerikaanse onderzoekers. Verschillende methoden die bedacht zijn, bijvoorbeeld scannen in plaats van lezen, helpen je niet om een tekst te begrijpen. De onderzoekers hebben verschillende methodieken naast elkaar gezet en geconstateerd dat aan alle manieren nadelen zitten.

Je kunt best snellezen

Maar doe dat dan alleen bij teksten die niet echt nuttig zijn om volledig te begrijpen (dus niet op een proefwerk of examen).

Hendrik-Jan vraagt:

Zou je sneller willen lezen?

Nee, ik lees al best snel. Nog sneller en ik krijg helemaal niets meer mee. 60 bladzijden per uur is gewoon best een hoge snelheid en ik wil echt genieten van het lezen. Ik lees alleen zo snel als ik een boek op tijd moet uit hebben.

Snel genieten is wat mij betreft een contradictio in terminis. Genieten moet je gewoon echt langzaam doen. Dus ik hoef niet sneller te lezen. Ik zou alleen graag wat meer tijd hebben om te lezen. Kan iemand wat meer uren in de dag stoppen?

Dit jaar is de gastheer van de serie #50books Hendrik-Jan de Wit. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door Peter Pellenaars. In 2014 nam ikzelf de honneurs waar.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat je reactie achter bij Hendrik-Jan, zodat iedereen je antwoord op de wekelijkse vraag kan lezen.

Serienavigatie<< 50books vraag 5: schrijven over schrijven#50books vraag 7: magie >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest