WhatsApp
Telefoon

Anoniem ~ #WOT deel 48

door | 29 november 2018 | WOT | 1 reactie

anoniem

Anoniem ~ 1) Afzender onbekend 2) Incognito 3) Naamloos 4) Nameloos 5) Niet bekend 6) Niet getekend 7) Niet ondertekend 8) Niet te noemen 9) Niet van een handtekening voorzien 10) Onbekend 11) Ongenoemd 12) Ongetekend 13) Weekblad 14) Zonder afzender 15) Zonder naam 16) Zonder ondertekening 17) Zonder vermelding van naam


‘Anoniem’ was waarschijnlijk een vrouw. Een uitspraak die mij bijgebleven is. De meeste middeleeuwse werken zijn geschreven door anoniem of anonymus. Een van de redenen kan zijn dat men dat deed om vervolging te voorkomen, zeker bij politiek beladen onderwerpen. Van veel werken zijn de schrijvers alleen bekend met de voornaam:

  • Willem die Madocke maecte van Van den Vos Reynaerde;
  • Wulfila van de in het Gotisch vertaalde Bijbel.

En bij de eerste schrijver hebben we gelijk een frustratie te pakken: de Madocke moet heel bekend zijn geweest, maar die is niet bewaard gebleven! Het noemen ervan, moet tot aanbeveling van Willem gestrekt hebben, maar we kunnen het niet weten.

Anoniem is niet per definitie slecht

De meeste verhalen die uit de Middeleeuwen tot ons zijn gekomen, zijn anonieme werken. Denk aan Beatrijs, Mariken van Nimwegen, Elckerlijc en Karel ende Elegast. Zeker geen slechte verhalen. Hoewel, Hadewijch lijkt meer op een LSD-trip van een hippie. Hadewijch was een mystica uit de dertiende eeuw die haar visioenen beschreef. Ze was verbazend beeldend in haar visioen waarin ze beschrijft hoe ze samenkomt met Christus, als een soort bruidsnacht.
Maar als ik een tijdmachine had, dan zou ik teruggaan en een exemplaar van de Madocke proberen te bemachtigen, kijken wie de Beatrijs geschreven had en wie verantwoordelijk was voor het schrijven van Karel ende Elegast.
Schrijf jij wel eens anoniem omdat je bijvoorbeeld niet wil dat het uitkomt dat jij achter een tekst zit? Of heb je een andere reden om anoniem te blijven? Ik ben benieuwd naar jouw ‘anonimus’. O, niet te verwarren natuurlijk met ‘Anonymous’, die groep hacktivisten en activisten die zich achter Wikileaks schaarden bij het publiceren van geheime Amerikaanse documenten.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest