fbpx
Sinterklaas

De enige echte Sint: Bram van der Vlugt in 2007

Vanmiddag keek ik naar de intocht van Sinterklaas en daar heb ik een mening over die ik toch echt even moet ventileren. Ik ben opgegroeid met Bram van der Vlugt als Sint en daar kan wat mij betreft niemand aan tippen. Maar goed, ik ben opgevoed met de notie dat iedereen een kans verdient en soms zelfs een tweede.

Dus, Sinterklaas wordt nu vormgegeven door Stefan de Walle. De acteur die ook zoon Kees speelde in Flodder. Nu probeer ik dat niet tegen hem te laten spreken. Ik heb hem ook in Midzomernachtdroom gezien, een voorstelling die genomineerd werd in 2011/2012 voor de Toneel Publieksprijs. Hij is een goed acteur.

Maar vandaag speelde hij dus Sinterklaas

Ik zag hem zitten op een prachtige witte schimmel, zwaaiend naar de kinderen langs de route in Groningen. Hij riep naar de kinderen: “Dag lieverds. wat fijn om hier te zijn!” en “Hallo!”.

Ik vond het zeer overdreven zoals deze Sint zat te zwaaien en te draaien op zijn paard. Ik werd er bijna zenuwachtig van. Alsof hij zelf enorm zenuwachtig was. Het zwaaien was wat mij betreft ook veel te wild, niet zo plechtig als dat bij een oude man hoort te zijn.

Ook het roepen naar de kinderen kwam op mij nogal krampachtig over. Ik kan me niet herinneren dat Van der Vlugt dat deed. Bram was naar mijn oordeel zoals een Sinterklaas hoort te zijn: een rustige opa met een warm hart voor kinderen die zich verwaardigde om ons land te bezoeken. Hij kwam voor de kinderen en zwaaide naar ze, maar alleen met de hand, niet met de rest van zijn arm, zat niet te draaien op zijn paard en wist zich te gedragen naar zijn fictieve leeftijd.

Daarom zeg ik tegen Stefan de Walle: “Dag Sinterklaas”. En ik vraag: mag ik alsjeblieft Bram weer terug, de enige echte Sinterklaas wat mij betreft.

Pin It on Pinterest