WhatsApp
Telefoon

De mythe van de Noordse goden

door | 10 december 2016 | Overige, Verhalen | 4 reacties

Odin, de alvader van de Noordse goden

Omdat ik wel een beetje klaar ben met de Griekse mythologie, ga ik vanaf vandaag verder met een onderwerp waar ik nauwelijks iets vanaf weet: Noordse mythologie. Natuurlijk ken ik de belangrijkste goden wel een beetje, maar ik ken hun verhalen nauwelijks. Voor mij wordt dit dus een ontdekkingsreis waarvan ik hoop dat jullie met mij meegaan. Ik begin heel algemeen, met het scheppingsverhaal van de Noordse goden.

Odin, de alvader van de Noordse goden

Odin door Georg von Rosen


In het begin was de wereld in twee delen opgedeeld en gescheiden door een kloof: de kloof noemde men Ginnungagap (gapende leegte). De ene kant van de wereld heette Muspelheim en bestond vooral uit roet en vuur. Dit was het domein van de Vuurreuzen.
Het andere gedeelte heette Niflheim, een wereld die bestond uit ijs en rijp. In dit gedeelte leefde een oerkoe, die Audhumbla heette. De koe likte steeds aan het ijs, want dat was haar voedsel. Door het gelik aan het ijs bevrijdde zij de reus Ymir. Uit een andere ‘vrijgelikte’ reus Borr, ontstond het godengeslacht. Samen met de reuzin Bestla kreeg hij drie zonen: Odin, Vili en Ve. Zij waren de eerste goden van de Noordse mythologie.
De reus Ymir was inmiddels een soort plant geworden die al het licht wegnam uit Niflheim. Daarom doodden de drie goden Ymir en brachten hem naar de Oerruimte waar zij van zijn lichaam de wereld maakten zoals die nu is. Van zijn bloed werden de zeeën en de meren gemaakt, uit zijn vlees kwam de aarde en uit zijn botten de bergen. Van zijn schedel maakten zij de hemel en alle hemellichamen.
De mensen werden gemaakt van het hout dat op het strand werd gevonden. Odin gaf ze adem, spraak en leven, Vili bewustzijn en beweeglijkheid en Ve uiterlijk en gehoor. De eerste mensen waren de man Ask en de vrouw Emba.

Woonplaats van de Noordse goden

De Noordse goden woonden volgens de mythologie Asgaard. Dit was een van de werelden die zij schiepen. De andere werelden waren onder meer Midgaard, de wereld van de mensen, Walhalla, waar gevallen krijgers naar toe gingen en Jotunheim, de wereld van de reuzen. De werelden werden bijeen gehouden door de boom Yggdrasil. Ooit zou de samenhang verdwijnen tijdens Ragnarok, maar dan zou er een nieuwe wereld herrijzen, samen met de Yggdrasil.
Odin en VIli en Ve gingen hun eigen weg: Odin vond dat de schepping nog niet klaar was en ging wonen in Asgaard; hij behoorde samen met zijn medegoden en -godinnen tot de Asen (en Asinnen). Vili en Ve gingen rondtrekken in de schepping en werden zo de Wanen. Dan zijn er nog de Nornen, de schikgodinnen die het leven van de mensen bepalen door een draad te spinnen en af te knippen als zijn tijd is gekomen en de Walkuren, die de gestorven krijgers naar het Walhalla begeleiden.
De bekendste Noordse goden zijn

Over al deze goden zal ik de komende weken schrijven. Ter leringhe ende vermaeck.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

4 Reacties

  1. Carel

    Ik ben veel beter thuis in de Griekse en Romeinse mythologie. Leuk om nu de Germaanse sagen eens te lezen. Ik ga ze zeker volgen

    Antwoord
  2. alimolenaar

    Ben benieuwd, hier weet ik namelijk ook bar weinig van

    Antwoord
  3. ejvanberkel

    Wat leuk! Weet er een beetje van en herken heel veel namen. Dezelfde namen vind je in Noorwegen en Zweden terug in de namen van bergen, parken etc.

    Antwoord
  4. jannietr

    Veel spannender dan de Grieken en Romeinen. Ben heel benieuwd.

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. De mythe van Njord » Tekstbureau DrsPee - […] de oorlog tussen de Wanen en de Asen (zie het blog over de Noordse mythologie), voerde de zeegod de Wanen…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest