WhatsApp
Telefoon

De mythe van Freya

door | 14 januari 2017 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

De godin Freya

Freya was de godin van liefde, vruchtbaarheid en wellust. Ze was de dochter van Njord. Freya, ook wel terug te vinden als Frea of Freyja, was een mooie en machtige vrouw. Ze heeft veel overeenkomsten met moedergodinnen uit andere culturen, zoals Hera en Isis, maar ook was ze een vechtersbaas. Ze vocht vaak mee in een veldslag en was net zo vurig als de Walkuren.

De godin FreyaFreya is ook verantwoordelijk voor de seizoenen volgens een van de verhalen. Zij was getrouwd met Odr. Samen hadden ze twee dochters: Hnossa en Germesie. Op een dag verliet Odr zijn vrouw en twee kinderen om te gaan reizen. Daar hield hij namelijk erg van. Freya ging hem zoeken, waardoor de herfst aanbrak en later ook de winter. Toen zij haar man weer vond, reisden zij samen terug naar huis waardoor de lente en de zomer weer terugkwamen.

Freya als vechtersbaas

De godin heeft een eigen dier dat zij berijdt als ze ten strijde trekt, namelijk Hildisvín, de strijdever. De ever was een symbool voor zowel vruchtbaarheid als strijdlust in de Noord-Europese mythologie. De ever werd als een talisman gezien. Veel helmen hebben de afbeelding van de ever erop staan. Ook Beowulf had een ever op zijn helm die hem moest beschermen tegen onheil.
In Wagner’s Ring des Nibelungen is ze enkel de zorgzame godin van de schoonheid die in de patriarchale wereld van Wodan niets te vertellen heeft. In de opera wordt Freya als gijzelaar uitgeleverd aan twee reuzen door Wodan. Dat was erg stom van Wodan, want Freya was de enige die de appels van onsterfelijkheid kon laten groeien. Alleen door het betalen van een enorm losgeld, kregen de goden, die inmiddels oud en lelijk waren geworden, haar terug. De vervloekte ring van Alberich, een Nibelung, hoorde daarbij. Interessant? Lees het hele verhaal van Wagners opera in verkorte versie op Wikipedia.

De attributen van Freya

Ze blijkt een behoorlijk hebzuchtige godin te zijn. Ze heeft ontzettend veel attributen. Zo had zij het Brisingamen-halssnoer, haar bekendste attribuut. De godin moest en zou deze ketting hebben, die haar schoonheid nog groter zou maken. Dat ze er alles voor over had, blijkt wel: de vier oerlelijke dwergen die het sieraad hadden gemaakt, wilden het alleen afgeven aan haar als ze met alle vier afzonderlijk een nacht het bed deelde. Freya gaf met tegenzin toe. Volgens de verhalen heeft ze nooit veel willen vertellen over deze nachten.
Een ander attribuut zijn de boskatten die de strijdwagen van de godin voorttrekken. De ene boskat was zwart, de andere wit. Zij stonden symbool voor magie, waar Freya ook de godin van was. Later in het christelijk geloof werd Freya verbannen en ook haar katten werden als duivels gezien. Eigenlijk gold dat alleen voor de zwarte boskat: de witte werd voor het gemak even weggelaten. Hier komt ook de angst voor zwarte katten vandaan.
Verder had Freya nog een mantel van arends- en haviksveren die haar de mogelijkheid gaf om in een vogel te veranderen. Het sterrenstelsel de Pleiaden werd gezien als haar kip met kuikens. Pleiaden, of Zevengesternte is te vinden in het sterrenbeeld Stier.
Voor dit bericht ben ik enorm schatplichtig aan Wikipedia. Je kunt het daar ook allemaal lezen, maar als ik het niet zelf opschrijf, dan vergeet ik het weer. Ik weet te weinig van de Noordse of Germaanse mythologie. Vandaar dat ik het hier ook nog eens weergeef. Als naslagwerk voor mijzelf.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. De mythe van de Noordse goden » Tekstbureau DrsPee - […] Freya […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest