WhatsApp
Telefoon

De mythe van Orion

door | 08 oktober 2016 | Overige, Verhalen | 0 Reacties

orionnevel

We kennen Orion als sterrenbeeld in het heelal. In de Griekse mythologie was Orion een jager die zich de woede van Artemis op de hals haalde. Dat was vrij makkelijk: Artemis was een zeer wraakzuchtige godin.

Artemis in het LouvreOrion was aan het jagen met zijn honden in de Arkadische bossen. Op een zeker moment tijdens de jacht kwam hij bij een meer waar hij een mooie vrouw een bad zag nemen. Getroffen door haar schoonheid bleef hij staan kijken.

Orion wist niet dat het Artemis was

De godin was woest: ze voelde zich in haar kuisheid aangetast. Artemis was samen met Pallas Athena en Hestia een van de weinige maagdelijke godinnen en nu ze door een man begluurd was, voelde zij zich aangevallen.
Ze veranderde hem in een hert en joeg zijn eigen honden en jagers achter hem aan. Orion werd gedood door een pijl in zijn oog.
OrionLater kreeg Artemis spijt van haar daad: als godin van de jacht was hij haar favoriete jager geweest. Ze zette hem aan de hemel als sterrenbeeld. Ze gaf hem haar favoriete jachthond Sirius mee. De sterrenbeelden grote en klein hond staan ook vlakbij Orion aan de hemel.

Het sterrenbeeld

Je herkent Orion vooral aan de drie sterren in het midden: de riem van Orion. De grote rode ster linksboven heet Betelgeuze. Deze staat op het punt van ontploffen. Dat kan overigens nog wel tienduizenden jaren duren, maar in termen van het universum kan dat dus ieder moment gebeuren. De helderste ster is Rigel. Deze vind je rechtsonder.
De drie sterren in de gordel hebben ook namen: van linksonder naar rechtsboven zijn dat Alnitak, Alnilam en Mintaka. Alnitak bestaat stiekem uit drie sterren. Bovenin staat het oog van Orion, een zwakke ster genaamd Heka. Deze ster is ook bekend als Meissa. De andere twee heldere sterren heten Saiph (linksonder) en Bellatrix (linksboven).
Maar het meest spectaculaire van dit sterrenbeeld is de nevel die met het blote oog te zien is, vlak onder de gordel, de Orionnevel.
orionnevel
Iedere week (tenminste, dat probeer ik) behandel ik een kleinere mythe uit de Griekse mythologie, omdat ik vind dat deze niet vergeten mogen worden. Ik baseer mijn teksten op het boek van Dr Sophie Ramondt, dat mijn eerste kennismaking vormde in de wereld van de Griekse goden en godinnen.
 

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest