fbpx

Ik las een blog van een advocaat in Deventer. Het blog kwam tot mij via Facebook. Ik had hem al eerder voorbij zien komen via Twitter, maar nu ik hem voor de tweede keer zag, dacht ik: ik moet hem toch lezen. En dat deed ik. Ik ging het blog goed lezen.

De advocaat, Jan Vlug, plaatste een tweet over Geert Wilders die in Spijkenisse pepperspray gaat uitdelen tegen de zogenaamde Syrische testosteronbommen. Hij schreef dat hij in al zijn jaren als advocaat nog geen zedenzaak was tegengekomen waarbij een verdachte met moslimachtergrond terechtstond.

Vervolgens kreeg hij reacties waar de honden geen brood van lusten: hijzelf, zijn vrouw en dochters moesten maar verkracht worden en meer van dat soort van wat Vlug noemt ‘bezorgde burgers’.

Wat mij opvalt, is dat mensen moeite hebben met goed lezen

Vlug zegt het volgende over zijn eigen tweet:

Een zin die niet eens een mening bevat, niemand te kort doet en niemand beledigt.

En inderdaad: niemand wordt beledigd. Vlug vertelt iets over hoe hij het in zijn praktijk ervaart. Hij zegt niet dat alle vluchtelingen brandschoon zijn. Hij zegt niet dat vluchtelingen nooit iets doen. Er zit overal een wel een rotte appel tussen. Het is de kunst om die eruit te halen.

Maar goed lezen, echt goed lezen, is soms heel moeilijk. Zeker als je met een boosheid zit en je niet gehoord voelt. Dat rechtvaardigt echter niet de uitbarstingen van deze mensen.

Wat ik, als neerlandica, echt heel jammer vind, is dat mensen niet meer lezen. Goed lezen is namelijk het allerbelangrijkste. Zeker als je ergens op wil reageren. Natuurlijk is het lastig om in 140 tekens de nuance erin te brengen, maar als ik deze tweet lees, dan kan ik hem wel twee kanten uitredeneren.

 De eerste is zoals Vlug hem bedoeld heeft: Ik heb geen enkele zedenzaak gehad in de afgelopen 24 jaar waarbij een moslim verdacht was. Dat baseer ik op het feit dat hij er 24 jaar heeft bijgezet.

De tweede is zoals de ‘bezorgde burgers’ hem hebben opgevat: moslims doen dit niet.

Maar daar zit dan een fout in de redenering: dit staat er namelijk niet! Goed lezen is noodzakelijk, voordat je reageert.

Ondanks dat Vlugt in zijn blog probeert om de boosheid en de reacties een basis te geven, zou ik mensen toch het volgende willen aanraden als ze een tweet lezen die boosheid oproept:

  • Haal diep adem
  • Lees de tweet nog eens
  • Staat er echt wel wat je denkt dat er staat?
  • Haal nog eens diep adem
  • Bedenk hoe je zou willen reageren
  • Bedenk welke gevolgen je reactie kan hebben
  • Bedenk of je die gevolgen wil en kunt dragen
  • Reageer pas als je echt zeker weet dat je het goed hebt gelezen en vraag desnoods eerst om uitleg.

Ik heb overigens niet de illusie dat dit ervoor zorgt dat mensen beter gaan lezen. Als je iets in een tekst wil zien, dan zie je het toch wel. Maar het zou de wereld zoveel fijner maken, als we allemaal eens goed gaan lezen.

Pin It on Pinterest