WhatsApp
Telefoon

De structuur van een tekst: 7 tips deel 3

door | 16 juni 2015 | Overige, Taal | 1 reactie


De vorige zes tips gingen over de binnenkant en de buitenkant van een tekst. Vandaag bespreek de zevende tip. Deze tip verdient echt een eigen blogpost, omdat het gaat om hoe je te werk kunt gaan bij het schrijven van je tekst. De werktip die ik je vandaag wil meegeven, gaat om inventariseren, selecteren, rubriceren en structureren.

Een werkadvies

Voordat je gaat structureren zul je eerst moeten inventariseren, selecteren en rubriceren. De meeste geoefende schrijvers doen dit vaak automatisch al. Mensen die wat minder geoefend zijn, zullen dit waarschijnlijk onbewust ook al doen:wat moet ik eigenlijk schrijven en voor wie (inventariseren), is dit informatie die ik wil gebruiken (selecteren), welke informatie hoort bij elkaar (rubriceren) en wat hoort bij welk hoofdstuk (structureren)?

Inventariseren

De vraag die je jezelf als schrijver moet stellen is welke aspecten van het onderwerp zijn van belang voor het artikel. Hiervoor is het onder meer belangrijk dat je weet wat de voorkennis van je doelgroep is. En dat je weet wie je doelgroep is. Voor een bedrijfsblad voor tandheelkunde zul je minder hoeven te vertellen over de herkomst van gaatjes dan voor de lezer van een populair wetenschappelijk tijdschrift als Quest bijvoorbeeld.

Selecteren

Als je weet wie je doelgroep is en wat de voorkennis van die doelgroep is, dan kun je gaan selecteren. Je vraagt jezelf af: welke informatie kan ik weglaten en welke moet ik juist gebruiken voor mijn artikel. Waar kun je extra diep op ingaan en wat kun je maar beter niet noemen? Daarna ga je rubriceren.

Rubriceren

Welke onderdelen van de tekst horen bij elkaar? Misschien kom je nog wel onderdelen tegen die eigenlijk nergens bij horen: zijn die dan een eigen hoofdstuk of paragraaf waard of moet je die misschien toch weglaten? Je keert dan even terug naar selecteren. Houd je wel aan je beslissing: het is heel vervelend als je te veel weggooit en je verhaal als een kaartenhuis instort omdat je een noodzakelijk argument alsnog hebt weggegooid in de selectiefase.

Structureren

Heb je al je informatie geïnventariseerd, geselecteerd en gerubriceerd, dan mag je eindelijk gaan structureren. Je vraagt je hierbij af in welke volgorde je de onderdelen van je tekst moet neerzetten.
De logische volgorde is een veel gehoord advies. Maar: wat is logisch? Logisch is in dit geval de volgorde die de lezer mag verwachten of de volgorde die het onderwerp van de tekst verlangt. Wat die juiste volgorde is: dat bepaalt de schrijver in overeenstemming met het doel van de tekst en de doelgroep.
De tekststructuur is dus een samenspel tussen de binnenkant, de buitenkant en een werkplan.
Alle informatie uit deze drie blogs komt uit het prachtige boek van Jan Renkema: de onvolprezen Schrijfwijzer.
[bol_product_links block_id=”bol_5580895ceaa43_selected-products” products=”1001004011858906″ name=”tekststructuur” sub_id=”” link_color=”EA2C4D” subtitle_color=”F98738″ pricetype_color=”590805″ price_color=”EA2C4D” deliverytime_color=”590805″ background_color=”F4F1ED” border_color=”E5D3A9″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
Dit is een affiliate link. Dat wil zeggen dat als jij op de link klikt en je koopt dit of een ander boek via Bol.com, dan krijg ik daar een beetje geld van. Zo sponsor je mij een beetje en kan ik deze site in de lucht houden en allemaal mooie dingen voor jou schrijven.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. Rob Alberts

    Vreemd genoeg besteed ik hier weinig tijd aan.
    Misschien toch eens overdenken?
    Vriendelijke groet,

    Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

  1. Martha Pelkman (@drspee) - De structuur van een tekst: 7 tips deel 3 http://t.co/phRS5yGLmn

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest