fbpx

Ik vind het leuk om me bezig te houden met horoscopen, de westerse horoscoop en de Chinese horoscoop.

De Chinese dierenriem

Ik ben geboren in het jaar van de vuurslang: 24 november 1977. Iedere vijf cycli komt hetzelfde element weer terug. Over 24 jaar is er dus weer een vuurslang jaar. Dat komt omdat de Chinese horoscoop werkt met vijf elementen: water, vuur, hout, aarde en metaal. Iedere zestig jaar is er dus een hele rondgang geweest.

Ook over de dagen komt deze cyclus terug: iedere twee uur van de dag staat in het teken van een dier van de Chinese dierenriem. Het is wat wij de ascendant noemen in de westerse dierenriem. De tijd waarop ik geboren ben, stond in het teken van het Paard. Ik ben dus een slang geboren in een vuurjaar met paard-invloeden. Hier kun je lezen wat er over de slang staat en hier over het paard, mijn innerlijke dier.

De westerse dierenriem

Volgens de westerse dierenriem ben ik een boogschutter. Een tijdje geleden heb ik ook berekend wat mijn ascendant is: dat is de Waterman. Mijn descendant is dan automatisch Leeuw. Ascendant wil zeggen: het sterrenbeeld dat opkomt op het moment dat je geboren wordt, de descendant is het sterrenbeeld dat op dat moment onder gaat. Hier lees je over de Boogschutter. En hier lees je over de Waterman ascendant (klik nog wel even op het juiste tabblad).

De boogschutter is ook een vuurteken. Ik ben dus kennelijk een nogal vurig tiepje 😉

Het twaalftallig stelsel

Zowel de westerse als de oosterse dierenriem hebben twaalf dieren in hun riem. Bij de westerse dierenriem gaat het om maanden, bij de oosterse om jaren. Wat is er dan zo bijzonder aan dat getal twaalf? Het stelsel komt volgens Wikipedia waarschijnlijk uit Mesopotamië. Best apart, gezien we bij getallen groter dan vijf al niets meer kunnen voorstellen: we beginnen na vijf namelijk op de andere hand te tellen. Dat zijn dezelfde vingers en daarom kunnen we ons er niets bij voorstellen.

Er zijn Afrikaanse stammen die nog een twaalftallig stelsel gebruiken: zij tellen de vingerkootjes min de twee kootjes van de duim. Dan kom je ook op twaalf uit.

Verder zijn er behalve de dierenriemen nog andere restanten van dit stelsel:

  • twaalf maanden in een jaar
  • een dag heeft twaalf uur
  • een nacht heeft twaalf uur
  • een dozijn is twaalf; een gros is twaalf keer twaalf
  • twaalf apostelen

Geloof je hier echt in Martha?

Ja en nee. Veel dingen die in de horoscoop staan, herken ik wel. Maar er zijn ook een aantal waar ik mezelf niet in herken. En eigenlijk was dit lange verhaal alleen maar noodzakelijk om te vertellen dat ik morgen dus 36 jaar oud word!

 

Pin It on Pinterest