Fouten in boeken en #50books vraag 11

12 maart 2017 | 50books 2017, Overige | 5 reacties

Dit is deel 11 van 51 in de serie 50books 2017

“Wat doe jij met fouten in boeken?” vroeg ik vorige week. Ik stoor me eraan als ik spelfouten tegenkom, maar ik zal de uitgever daar niet mee lastig vallen. Als het echt te erg is, dan leg ik het boek gewoon weg om het nooit meer op te pakken. Gelukkig kom ik niet heel vaak fouten tegen: volgens mij wordt er tegenwoordig gewoon goed op gelet dat het allemaal netjes opgeleverd wordt.

Niek heeft een voor mij zeer schokkende en treurige conclusie: het lijkt of spelling er niet zoveel meer toe doet. En als het voor anderen niet zo belangrijk is, waarom zou zij er dan nog moeilijk over doen? Type- en zetfouten daar doet ze iets mee. Als het om Engelse teksten gaat, is Niek trots dat ze deze eruit heeft kunnen halen. Als ze een fout ziet in een Nederlandse tekst, dan haalt ze haar schouders erover op. “Ach ja,” lijkt ze te denken.

boekenwurm heeft firstworldproblemsLalagè reageert onder het blog van vorige week: ze schrijft dat zij zo’n nerd is die de uitgever mailt met een lijst met fouten in boeken. Ze vertelt er niet bij of ze daar ook wel eens reactie op heeft gehad in de vorm van een bedankje of iets anders. Het lijkt me een hels karwei namelijk. Ze doet het alleen bij recent uitgegeven boeken. Ze is wel blij dat de vertalers weer redelijk goed zijn de laatste tijd: inmiddels leest ze dan ook weer vertaalde boeken.

Jannie maakt onderscheid tussen spelfouten en grammaticale fouten en fouten in het verhaal zelf. Als er van de eerste categorie niet te veel fouten in zitten, dan leest ze gewoon door, maar in de tweede categorie kunnen haar uit de flow van het verhaal halen. Het gaat hier dan om naamsverwisselingen, anachronismen, onmogelijke verhaallijnen enzovoort. Als dat gebeurt, is het echt game over zegt Jannie: “Er zijn genoeg andere goede boeken.”

Tot zover de antwoorden op de fouten in boeken

Wat is je favoriete leeshouding?

Klik voor een grotere afbeelding

De nieuwe vraag gaat over hoe je leest. Die ga ik even toelichten. Op internet gaat een plaatje rond van een jongetje dat op 24 verschillende manieren in een stoel zit. Dit bedoel ik met hoe je leest. Je favoriete leeshouding. De vraag is dus:

Wat is jouw favoriete leeshouding?

Zelf zit ik het liefste in mijn favoriete stoel of lig ik in bed. Als ik in mijn stoel zit, dan het liefste in kleermakerszit met mijn benen onder mijn billen.

Ik ben benieuwd naar jullie leeshouding.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 

In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

Serienavigatie<< Rouw om een romanheld en #50books vraag 10Leeshoudingen en #50books vraag 12 >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest