WhatsApp
Telefoon

Gebruik van illustraties in een blog

door | 05 november 2012 | Bloggen, Overige | 0 Reacties

Naar aanleiding van blogpraat vanavond doe ik vandaag een tweede (!) blogje over hoe je illustraties kunt gebruiken in je blog. En vooral waar je dan op moet letten. Dit wordt echt een note to self blogje, dus voel je vrij om het te lezen en aan te vullen…
Creative commons
Het is belangrijk om uit te zoeken of je een foto kan gebruiken op je blog of dat het misschien is beschermd door auteursrechten. Raymond Snijders heeft op zijn Vakblog een goed stuk over auteursrechten (niet per se over plaatjes). Veel illustraties op Flickr hebben een Creative commons licentie. Dat betekent bijvoorbeeld dat een foto of plaatje voor niet-commerciële doeleinden gebruikt mag worden.
Alleen bronvermelding bij een plaatje is niet genoeg. Daarom moet je ook goed uitzoeken of een plaatje echt wel gebruikt mag worden. Veel stock foto’s zijn onder dezelfde licentie verkrijgbaar. Soms moet je er voor betalen, maar velen zijn ook gratis. Bijvoorbeeld op sxc.hu.
Er zijn veel plaatjes te vinden op het internet. Een website die je kunt gebruiken om foto’s te vinden onder de Creative commons licentie is Photo pin, die nu dus in mijn favorieten staat.
Welke plaatjes zet je op je blog?
Jacob Jan Voerman heeft een leuk stukje over het gebruik van illustraties. Welke kun je beter niet meer gebruiken. Bijvoorbeeld de druppel die in water valt of een winterse boom met kale takken en ook de lachende telefoniste kun je maar beter weglaten. De clichéplaatjes die je op ieder blog kunt tegenkomen schrikken volgens de blogpraters eerder af dan dat ze uitnodigen tot verder lezen.
Afmetingen en dpi
Ook over afmetingen en dpi (dots per inch) waren de meningen verdeeld. Vroeger was 72 dpi voldoende voor een plaatje en kon je het beter niet boven de 300 kb laten komen in verband met de laadtijd van je website. Tegenwoordig is het zo dat 72 dpi eigenlijk niet meer voldoet met de huidige retinaschermen op smartphones en tablets. Maar wat dan het aantal dpi zou moeten zijn, werd mij niet geheel duidelijk.
Ook over de afmetingen van een plaatje waren de meningen verdeeld: moet het plaatje zo groot mogelijk of juist een thumbnail van 150×150 pixels aan de linker- of rechterzijde van je blog. Een vuistregel lijkt te zijn dat het plaatje niet over de randen van je blog moet schuiven of je sidebar moet overschaduwen.
Een programmaatje waarmee je goed en snel plaatjes kunt bijsnijden en op andere wijzen kunt aanpassen is paint.net: gratis te downloaden.
Update (22.36): ik hoor dus net via Facebook dat het helemaal niet uitmaakt hoeveel dpi een plaatje bevat. Het gaat om de afmetingen en de resolutie van het plaatje.
Moet je plaatjes gebruiken?
Nee, je moet natuurlijk niets. Volgens sommige blogpraters zijn plaatjes echter wel belangrijk om lezers je verhaal in te trekken. Andere blogpraters vonden juist dat een verhaal op zichzelf zou moeten kunnen staan. Je moet zeker niet geforceerd plaatjes bij je blog gaan zetten die er niets mee te maken hebben. Een plaatje moet functioneel zijn, je verhaal ondersteunen, anders heeft het geen zin. Ik denk dat ik dit laatste standpunt ga volgen.
En nu ga ik even een plaatje aanpassen in mijn vorige blog. Denk namelijk dat die geen creative commons licentie heeft 😉

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest