fbpx

Ik ben tegenwoordig een beetje bezig met haken. Hoe dat zo? Nou, in Flow nr 5 uit 2013 stond een stukje over mensen die aan het haken zijn geslagen. Op Instagram schijnt een hele community, bijvoorbeeld Saar en Mien, te zijn die hun haaksels laten zien. Leek me ook wel eens leuk om te proberen.

Een tijdje geleden kocht ik bij de Witteboekenwinkel in Zoetermeer een setje met een haaknaald, wat wol en een boekje waar ik mezelf het haken mee kon aanleren. En toen ging ik los.

Dacht ik.

Haken: stap 1

Je begint met de opzetlus. De allereerste lus op je haaknaald anders kun je niet eens beginnen met haken. Ik las het boekje. Ik snapte er geen fluit van. Ik keek naar de plaatjes, maar die waren nog lastiger te begrijpen. Dus dan maar naar YouTube. Hè? Hoe doet ze dat nou? Filmpje terugspoelen, euh, zo en dan zo en euh, filmpje terugspoelen. Dus eerst om mijn vinger en dan eroverheen tillen en huh? Filmpje terugspoelen en nog een keer kijken en wat gebeurt er nu met dat stukje wol? “Mamma! Hoe doet ze dat nou?” en moeders deed het op een heel andere manier dan de vrouw in het filmpje. Zucht. Nog een keer kijken naar moeders en naar het filmpje. Ander filmpje gezocht, en toen had ik het door. Maar ondertussen waren we een uur verder.

Stap 2, 3 en 4

Inmiddels kan ik die opzetlus wel maken. Ik heb via YouTube een handig filmpje gevonden dat ik in een keer begreep. Dan heb je nog verschillende soorten haakdingen: lossen, vasten, halve stokjes, hele stokjes, reliëf aan de voorkant en aan de achterkant, twee vasten samenhaken en een ring maken voor als je die Japanse beestjes (amigurumi) wil gaan haken.

haken

Lossen, vasten en een half stokje. Tot zover.

Ik heb de lossen, de vasten en het halve stokje nu onder de knie. En de opzetlus dus. Maar de rest is nog potjeslatijn voor mij. Het gaat nog wel even duren voor ik een granny square (vierkant omaatje) heb gehaakt.

En voor de rest van de haakdingen: gooi het maar in mijn nog niet gehaakte pet!

Pin It on Pinterest