Heb ik het recht om obees te zijn?

11 januari 2017 | Gastric Bypass, Overige | 7 reacties

“Heb ik het recht om obees te zijn?” Iemand kwam met deze zoekvraag op mijn website terecht. Ik vind het een goede vraag. Iedereen heeft het recht om met zijn of haar lichaam te doen wat hij wil. Zelf was ik ook veel te zwaar. Echt heel veel te zwaar. Maar ik denk dat je jezelf een paar dingen moet afvragen.

Recht om obees te zijn?

Precies drie jaar verschil

Als je last hebt van overgewicht, dan zijn er dingen in je lichaam die niet meer goed lopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan je aderen: doordat je veel eet en misschien zelfs te vet, slibben je aderen dicht. Dat betekent dat je hart het zwaar gaat krijgen met het bloed door je lichaam heen sturen. Niet voor niets worden hart- en vaatziekten in een adem genoemd. Je gezondheid is dus een ding.

Het tweede ding is dat je moeilijker beweegt. Toen ik heel zwaar was, had ik al moeite om mijn karatepak aan te trekken. Het zweet brak me uit en ik moest echt mijn best doen om mijn broek over mijn benen te krijgen. Sporten ging nog wel een beetje, maar ik was snel buiten adem en kon lang niet alles meedoen. Ik had last van mijn rug, mijn enkels, mijn knieën en mijn spieren zaten continu vast van de last die ze moesten dragen.

Ten derde, en eigenlijk wel heel belangrijk, kleding! Je kunt bijna niets meer dragen. De meeste kleding voor mensen met obesitas is van het kaliber hobbezak. Echt leuke dingen zijn er niet. Probeer maar eens een leuke korte broek te vinden of een rokje, waar je dan een broekje onder moet dragen omdat je benen anders aan de binnenkant openliggen van het langs elkaar schuren. En ook hakken is lastig om te dragen omdat op je tenen lopen met overgewicht gewoon niet leuk is.

Dan nog even over seks

Laten we het beestje maar gewoon bij de naam noemen. Als je overgewicht hebt, is het moeilijker om van seks te genieten. Misschien omdat je je schaamt voor je lovehandles, maar ook omdat je door de lagen vet weinig voelt. En conditioneel houd je het ook niet lang uit. Daarnaast is het toch veel leuker als je ook een keer de hele kamasutra kunt afwerken of ook een keer bovenop kan, zonder je partner te pletten?

Heb je het recht om obees te zijn?

Ja, absoluut. Dat recht heb je. Maar bedenk wat je je lichaam aandoet door te veel te eten en wat je jezelf aandoet op psychisch gebied. Obees zijn, of nog erger, morbide obees zijn doet veel met je lichaam en met je hoofd. Maar je hebt zeker het recht om obees te zijn. Het is uiteindelijk jouw keuze.

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest