fbpx

Steeds vaker zie en hoor ik in de media, kranten en radio, nieuwvormingen voorbij komen met het achtervoegsel -meisje. Denk bijvoorbeeld aan het zeilmeisje Laura of het twittermeisje Charlotte. En denk ook aan Slijterijmeisje die zeer actief is op Twitter.

Nieuwe woorden, of niet zo nieuwe woorden, met het achtervoegsel jongen kennen we al: de ballenjongen bij het tennis en de handige computerjongen van DWDD kennen we al een tijdje. Volgens mij is dit meer een samenstelling dan een achtervoegsel. Bij -meisje denk ik gevoelsmatig dat het meer een achtervoegsel is dan een deel van een samenstelling.

Zelf heb ik inmiddels het nerdtweetmeisje bedacht naar aanleiding van mijn nerd tweet en een twitterkennis kwam met het neologisme bomtweetmeisje dat hij elders gevonden had.

Zou het achtervoegsel -meisje een nieuw woordvormingsprocedé inluiden? Wie weet. Als je nog meer woorden bent tegengekomen met het achtervoegsel -meisje, dan hoor ik dat graag in de comments :).

Pin It on Pinterest