fbpx

Steeds vaker zie en hoor ik in de media, kranten en radio, nieuwvormingen voorbij komen met het achtervoegsel -meisje. Denk bijvoorbeeld aan het zeilmeisje Laura of het twittermeisje Charlotte. En denk ook aan Slijterijmeisje die zeer actief is op Twitter.

Nieuwe woorden, of niet zo nieuwe woorden, met het achtervoegsel jongen kennen we al: de ballenjongen bij het tennis en de handige computerjongen van DWDD kennen we al een tijdje. Volgens mij is dit meer een samenstelling dan een achtervoegsel. Bij -meisje denk ik gevoelsmatig dat het meer een achtervoegsel is dan een deel van een samenstelling.

Zelf heb ik inmiddels het nerdtweetmeisje bedacht naar aanleiding van mijn nerd tweet en een twitterkennis kwam met het neologisme bomtweetmeisje dat hij elders gevonden had.

Zou het achtervoegsel -meisje een nieuw woordvormingsprocedé inluiden? Wie weet. Als je nog meer woorden bent tegengekomen met het achtervoegsel -meisje, dan hoor ik dat graag in de comments :).

geen smoesjes meer, inspiratie vind je overal, teksten openen

Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratiemail

Iedere week krijg je een mail met een schrijfopdracht die je inspiratie geeft om een kort verhaal te schrijven. Dit kun je dan publiceren op je blog, of lekker voor jezelf houden. Af en toe zal ik ook informatie sturen over schrijfcursussen en andere tekstgerelateerde zaken.

Je bent succesvol ingeschreven!