WhatsApp
Telefoon

Het Groot Dictee der Nederlandse Taal in blogs

door | 11 december 2013 | Overige, Taal | 1 reactie

Dictee, Het groot dictee der Nederlandse Taal


Omdat volgende week het Groot Dictee der Nederlandse Taal weer wordt afgenomen, begint vandaag mijn themaweek over dit televisiefenomeen. De suggestie werd mij aan de hand gedaan tijdens #blogpraat door Raymond Snijders:


Ik vond het een superleuk idee dus vandaag begin ik ermee.

De achtergronden van het Dictee

Het Dictee wordt al sinds 1990 afgenomen in de Eerste Kamer. Toen nog onder de naam Het Nationaal Dictee der Nederlandse Taal. In 1991 kreeg het de huidige naam omdat er ook Vlamingen aan mee gingen doen. Al sinds het begin leest Philip Freriks het Dictee voor. Van 2005 tot en met 2010 werd het Dictee mede gepresenteerd door Martine Tanghe. Freriks kreeg het idee om het Dictee te doen toen hij dit in Frankrijk zag. Het inspireerde hem tot het maken van een Nederlandse versie.
De Eerste Kamer, waar het Dictee wordt afgenomen, is verdeeld in twee vakken: het vak met de prominenten en het vak met de mensen die meededen aan de voorronde van de Volkskrant en geselecteerd werden. Sinds 2012 is het ook mogelijk om geselecteerd te worden via Twitter, via het zogenoemde #vktwictee of #dmtwictee voor de Vlaamse spellers. In een bepaalde periode wordt iedere dag een tweet verstuurd met een geluidsfragment. Freriks leest daarin een zin voor die de twitteraar dient op te schrijven, gevolgd door een van de twee hashtags.
De spellingsfanaten tegenover het prominentenvak worden gevormd door twintig Nederlanders en tien Vlamingen. De verdeling Vlaming – Nederlander in het prominentenvak is twintig Nederlanders en tien Vlamingen. En als we dan toch aan cijfertjes en feitjes aan het doen zijn:

  • De winst ging dertien keer naar Vlaanderen en elf keer naar Nederland;
  • De winst ging 19 keer naar een man en slechts zeven keer naar een vrouw. Dat is inderdaad 26,  maar lees even verder;
  • In 2011 was er een gedeelde eerste plaats voor een Vlaming en een Nederlander;
  • In 2001 wonnen er drie Vlamingen;
  • Het hoogste gemiddelde aantal fouten viel in 2003. Er werd gemiddeld 39 fout gemaakt. Deze tekst werd geschreven door Han van Gessel en Bas van Kleef;
  • Het laagste gemiddelde aantal fouten viel in 2011. Er werd gemiddeld 13 fout gemaakt. Deze tekst werd geschreven door Arnon Grunberg;
  • Sinds 2004 maakt het dictee gebruik van gastschrijvers;
  • Slechts één prominent heeft het Groot Dictee tot nu toe gewonnen: de Vlaamse nieuwslezer Freek Braeckman in 2011;
  • De muziek van de begintune komt uit het celloconcert in A majeur Wq 172, derde deel (allegro assai) van Carl Philipp Emanuel Bach.

Morgen doe ik mee aan de #WOT, maar zal proberen dit in het teken van het Dictee te schrijven.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

1 Reactie

  1. anna

    Mja, we zijn goed bezig. En straks verliezen se dan staan we korter bij gelijk spel 😉

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest