fbpx

spionnen kennen soms ook het verschil tussen mijn en dijn nietDeze keer wat kortere uitleg over het spreekwoord van de week. De aanleiding is minder leuk. Van een vriend van mij is zijn fiets gestolen en daarbij moest ik helaas aan dit spreekwoord denken:

Het verschil tussen mijn en dijn niet kennen

Het is een eufemisme (iets zachter zeggen dan je eigenlijk bedoelt) voor het ontvreemden van goederen die niet aan de ontvreemder behoren. Kortom: stelen.

Voor stelen zijn meer uitdrukkingen en gezegden ontstaan. Vaak zijn die herkenbaar door het hele taalgebied, maar soms zijn ze ook regionaler bepaald.

Volgens mij is deze versie Rotterdams: Roeivereniging Bergweg. De bergweg is een treinstation in Rotterdam in de buurt van het centrum.

Andere spreekwoorden en uitdrukkingen voor stelen, zijn:

  • Iemand de beurs lichten – stelen of oplichten
  • Iets verdonkeremanen – iets stelen of verduisteren, wegmaken
  • Lange vingers hebben – iets stelen
  • Gents: iet schief sloan – iets stelen

Mijn en dijn

Wat je ook ziet is dat de wat oudere spreekwoorden vaak rijm in zich hebben. Dat dit een wat ouder spreekwoord is, kun je zien aan de woorden mijn en dijn. En vooral dijn. Dit is de naamvalsvorm van het middelnederlandse du, wat jij betekent.

Serienavigatie<< Met grote heren is het kwaad kersen etenGeld stinkt niet >>

Pin It on Pinterest