WhatsApp
Telefoon

Kaars ~ #WOT deel 51

door | 19 december 2019 | WOT | 2 reacties

Een kaars branden

Kaars ~ 1) Attribuut van een heilige 2) Bloeiwijze 3) Bougie 4) Brandbare staaf 5) Brandend voorwerp 6) Eenheid van het meten van lichtsterkte 7) Eenheid van licht 8) Eenheid van lichtsterkte 9) Eenheid van meten van lichtsterkte 10) Eenheid voor het meten van lichtsterkte 11) Illuminatiemiddel 12) Kerstverlichting


Het is tijd voor kaarsjes op tafel, verlichting in de kerstboom en extra lichtjes in je huis en in de tuin. Ook bij mij staan er kaarsen en waxinelichtjes op tafel. Grote kandelaren met van die dikke stompkaarsen erop, die je uren kunt laten branden. Uiteraard onder toezicht.
Een kaars branden heeft ook een andere betekenis. Je geeft iemand licht die het nodig heeft. Het is katholiek van oorsprong. Het is een ritueel om iemand die overleden is wat extra bij te lichten op zijn reis naar het hiernamaals. Zo heb ik het tenminste begrepen, als ik het fout heb, corrigeer mij dan. Inmiddels brandt men geen kaars meer voor de overledene, maar voor de nabestaande. Het is rouwverwerking geworden.

Een kaars als positief symbool

Kaarslicht staat voor warmte en licht. Het is een positief symbool voor hoop en ondersteuning voor iemand die het nodig heeft. En denk ook eens aan het liedje met de tekst: “Zet een kaars voor je raam vannacht, zodat ik weet dat je op me wacht.” Zo kan de kaars dus ook een onderdeel zijn van een geheime code tussen geliefden.
Brand jij wel eens een kaars voor iemand? Of heeft een kaars geen speciale betekenis voor jou en vind je het gewoon leuk om er eentje aan te steken omdat je dan met vuur mag spelen? Volgende week doe ik nog een laatste #WOT omdat ik graag het jaar wil volmaken.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.
Foto: David Monje via Unsplash

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest