fbpx
Dit is deel 40 van 52 in de serie WOT 2019

Ketelbinkie ~ 1) Bemanningslid van een schip 2) Duvelstoejager op een schip 3) Hulpje aan boord van een schip 4) Krullenjongen op zee 5) Manusje van alles op een schip 6) Persoon aan boord van een schip 7) Scheepshulpje 8) Scheepsjongen 9) Scheepsjongen (volkst.) 10) Schepeling

Ik kwam dit woord laatst weer eens tegen. Het is er een in de categorie die je niet zo vaak hoort. Het is de naam van een smartlap uit 1940, onder meer gezongen door Gerard Cox. De officiële naam luidt: De straatjongen uit Rotterdam. De jongen staat aan dek en zwaait zijn moeder uit als hij op reis gaat voor de eerste keer. Het wordt meteen zijn laatste reis. De arme knul.

Ketelbinkie standbeelden

Het liedje werd zo bekend dat er zelfs een standbeeld staat van Ketelbinkie op Katendrecht. Er is nog een standbeeld van Ketelbinkie, die staat in het Maritiem museum De muziek werd geschreven door Jan Vogel, de tekst door Anton Beuving en de eerste uitvoering was van Frank van Schaik voor de Nederlandsche Omroep in 1942.

Een leuk weetje is dat veel mensen de eerste regel fout zingen. De eerste regel luidt: Toen wij van Rotterdam vertrokken. De meeste mensen zingen echter: Toen wij uit Rotterdam vertrokken. Wat is het verschil? Als je uit Rotterdam vertrekt, kom je nooit meer terug. Als je van Rotterdam vertrekt, dan heb je wel de intentie om terug te komen. Het ketelbinkie kwam helaas niet meer terug. Dus die vertrok wel uit Rotterdam, maar dat wist je aan het begin van het liedje nog niet.

Ik vraag me af of dit woord nog gebruikt wordt in de scheepvaart. Of heet dat nu misschien anders? Gebruik jij dit woord wel eens of ben je het ergens anders een keer tegengekomen? Ik ben natuurlijk weer heel nieuwsgierig!

WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Serienavigatie<< Welterusten ~ #WOT deel 39Kinnesinne ~ #WOT deel 41 >>

Pin It on Pinterest