WhatsApp
Telefoon

Kinnesinne ~ #WOT deel 41

door | 10 oktober 2019 | WOT | 2 reacties

Kinnesinne is een van de zeven hoofdzonden

Kinnesinne ~ 1) Afgunst 2) Haat 3) Jaloers 4) Jaloezie 5) Kif 6) Na-ijlen 7) Nijd 8) Volkse uitdrukking voor jaloezie


Het woord lijkt al heel oud, eeuwenoud, maar niets is minder waar. Het woord is pas in zwang geraakt in de twintigste eeuw. Van oorsprong is het woord Joods. Jiddisch, de joodse taal, wordt door de Europese joden gesproken. Er zit veel Duits in, maar ook Hebreeuws.

Zo zitten in kinnesinne de Hebreeuwse woorden voor ‘afgunst’ en ‘haat’ verborgen: qin’a en sin’a. ‘Haat en nijd’ met andere woorden. Uit de combinatie ‘kinne en sinne’ is uiteindelijk kinnesinne ontstaan. [bron: nieuwsbrief Onze Taal]

Kinnesinne is een van de zeven hoofdzonden

Alleen heet het dan geen kinnesinne maar afgunst. De overige zes zijn: woede, hebzucht, luiheid, vraatzucht, hoogmoed en wellust. Een hoofdzonde is vooral een katholiek begrip. De lijst werd in de zesde eeuw opgesteld door paus Gregorius de Eerste. In de vierde eeuw werd het echter al gebruikt door de priesters. Tegenover deze zonden staan ook zeven deugden. Tegenover woede staat geduld, tegenover hebzucht staat naastenliefde, luiheid tegenover ijver, vraatzucht staat tegenover matigheid, wellust heeft als tegenhanger kuisheid, hoogmoed is de tegenhanger van nederigheid en afgunst is het tegenovergestelde van dankbaarheid.
Natuurlijk spreken deze hoofdzonden tot de verbeelding en daarom zijn er veel kunstwerken te vinden over deze slechte eigenschappen van de mens. De film Se7ven is er zelfs op gebaseerd. Jeroen Bosch heeft er ook een mooi kunstwerk van gemaakt:

Zeven hoofdzonden van Jeroen Bosch

Je vindt kinnesinne linksonder ongeveer daar waar de 7, 8  en 9 op de klok staan.


Ik ben best vaak jaloers op mensen. Ik geef het toe. Dat is niet omdat ik het hun misgun, maar omdat ik het zelf ook graag zou willen. Bijvoorbeeld als ik zie hoe mijn zusje met haar kinderen leeft, dan denk ik wel eens: “Dat wil ik ook wel.” Om dan weer snel terug te keren naar mijn leven als kindervrije single die kan gaan en staan waar ze wil.
Ben jij wel eens jaloers? Zo ja waarom? Of waarop? Gebruik jij het woord kinnesinne nog? Ik ben weer heel nieuwsgierig.
WOT betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzin ik een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of ploggen). Niets moet, alles mag. Je kunt op ieder moment dat je wil instappen. Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Meer weten of vragen?

Ben je geïnteresseerd geraakt door dit blog? Stuur me een berichtje en help je verder!

2 Reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. #WOT deel 41: kinnesinne - iPIXtitude - […] betekent Write on Thursday. Iedere donderdag verzint Martha een woord waar je over mee kunt schrijven (bloggen, vloggen of…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Pin It on Pinterest