fbpx

kleine ondernemers worden uitgeknepenIk ben boos! Waarom? Wel, hierom.

Er komt per 1 januari 2015 een nieuwe BTW-regeling voor online diensten die, even kort door de bocht, mij heel veel extra werk gaat bezorgen. Die BTW regeling, BTW-MOSS genaamd, zorgt ervoor dat ik BTW moet gaan afdragen in de landen waar mijn product is aangekocht. Dit is nog niet het ergste: ik moet gaan bewijzen waar het product is aangekocht! Dit hoeft niet als je zelf bestelbevestigingen en facturen stuurt. Want dan is er menselijke tussenkomst. Deze mevrouw legt het beter uit en heeft interessante voorbeelden van hoe idioot deze wet kan worden.

De pseudo kleine ondernemers eruit filteren

Daarnaast wil de regering alle regelingen die het mij mogelijk maken om als kleine zelfstandige te bestaan – te starten -, afschaffen. Zo willen ze de echte ondernemer eruit filteren. Waaruit? Uit die mensen die door het UWV min of meer gedwongen zijn om als zzp’er te starten.

Niemand wil de bijstand in. Niemand. Maar door het huidige kwalitatief uitermate teleurstellende beleid kan je niet anders. Er zijn geen banen, de economie wordt nauwelijks gestimuleerd door de maatregelen die genomen worden en daarom komen er nauwelijks banen bij. Je enige mogelijkheid is starten als zelfstandige. Ik ken zo al drie of vier mensen in mijn netwerk die vanuit de WW zijn gestart als zzp’er omdat ze anders in de bijstand zouden verdwijnen. Aangezien ze – we – dat niet wilden, kozen we voor het onzekere bestaan van kleine ondernemer.

En nu, bij het ontwikkelen van nieuwe online diensten, wordt ook dat in de kiem gesmoord door zo’n belachelijke wet en het afschaffen van alle regelingen die mij helpen om te beginnen als ondernemer. Met deze regelingen kan ik namelijk doorontwikkelen en mijn diensten perfectioneren, zodat ik die regelingen daarna niet meer nodig zal hebben en mijn bijdrage kan leveren aan een groeiende economie (de mijne vooral). Zodat ik misschien binnenkort weer meer zenders op mijn tv kan bekijken dan alleen Nederland 1, 2 en 3 en TV-West.

Maar goed, als de regering de ‘echte’ ondernemer uit het groeiende aantal zzp’ers wil filteren, prima. Ga vooral je goddelijke gang, stuur mij maar de bijstand in. Dan ga ik daar meer geld kosten dan nu als zelfstandige. En met mij nog een flink aantal anderen die de bijstand in moeten. Nu ben ik een taalkundige, maar zelfs ik kan op mijn klompen aanvoelen dat dit de schatkist veel meer geld gaat kosten dan het gaat opleveren.

Pin It on Pinterest