Leeshoudingen en #50books vraag 12

19 maart 2017 | 50books 2017, Overige | 11 reacties

Het is altijd leuk om te analyseren wat je doet als je leest. Daarom is het ook zo fijn om te bedenken welke leeshoudingen je kunt aannemen. En het is nog leuker om te lezen hoe anderen zitten, liggen of hangen. Het geeft zo’n mooi inkijkje in jullie leesroutines. De vraag van vorige week ging over leeshoudingen. Dit zijn die van jullie.

boekenwurm heeft firstworldproblemsEr zijn dus verschillende manieren om te lezen.

Liggend lezen

Hendrik-Jan leest graag een half uurtje voor het slapen gaan. Hij geeft aan dat de dikke pillen wat lastiger liggen, maar hij leest ze toch. Op zijn nachtkastje ligt altijd wel een boek dat hij kan pakken als hij de slaap niet kan vatten. Het nadeel daarvan is dat hij dan soms te lang blijft lezen als het boek mooi is.

Ali leest het liefst liggend op haar zij, om er dan achter te komen dat ze in slaap is gevallen zonder ook maar een pagina te zijn opgeschoten. Op een stoel bij het raam is de tweede favoriete leeshouding van Ali.

Zittend lezen

Carel leest zijn boeken op een stoel die voor hem op maat gemaakt is. Daarin kan hij heerlijk zitten en zich afsluiten voor de rest van de wereld. De krant  leest hij echter aan de eettafel. Dat is ook vaak wel heel handig met die grote lappen papier.

Jannie leest ook zittend, in de woonkamer op de bank, maar als daar teveel afleiding is, dan gaat zij naar haar eigen stoel op zolder. Vroeger las zij ook veel in het openbaar vervoer. Ze kon zich dan prima afsluiten, maar als er tegenover haar gekletst werd, dan kon ze het niet opnemen. Natuurlijke geluiden, zoals regen, golven die breken op het strand, watervallen en vogels versterken juist haar concentratie bij het lezen.

De Niek leeshoudingen

Niek krijgt een eigen kopje vandaag. Zij heeft hele mooie leeshoudingen die ik graag die eer geef (en het is goed voor mijn SEO-score).

Zowel liggend als zittend doet zij iets met haar hoofd waar elk normaal mens nekklachten van zou krijgen. Behalve Niek. Zowel zittend als liggend knikt haar hoofd in een rechte hoek van negentig graden en die blijft zo, tot ze klaar is met lezen. Ze heeft er hele mooie tekeningen bij gemaakt om te laten zien wat ze bedoelt.

Door met #50books vraag 12

Op dit moment lees ik Talon van Julie Kagawa. Het eerste deel van een trilogie. En ik heb de hele trilogie staan. Er zijn drie hoofdpersonen, Ember, Garret en Riley. De klassieke driehoeksverhouding. Ember en Riley zijn eigenlijk draken in menselijke vorm en Garret is een soldaat van Sint Joris die erop gericht is om draken uit te roeien. Een echte young adult met een fantasy component. Maar ik kom er niet in. En dat ligt aan het feit dat alles wordt uitgelegd en tot in de puntjes beschreven. Ik kan mijn eigen fantasie niet gebruiken. En als dat me eenmaal is opgevallen, dan kom ik daar niet meer van los. Vandaar de vraag van deze week:

Waar let jij op bij het lezen van een boek?

Let jij op beschrijvingen? Of juist op dialogen? Let je op het uiterlijk van de personages? Let je op cliché-elementen of op bijzonderheden? Misschien let je wel op de eerste zin of op de laatste zin? Natuurlijk let je op de verhaallijn, maar waar let je nog meer op? Het is een heel ruime vraag, maar ik hoop dat je er iets moois van kan maken.

Iedereen is vrij om de vragen te beantwoorden zoals hij of zij wil. Laat een link naar je eigen blog achter in de reacties onder dit blog of reageer hieronder. Zo kan iedereen lezen wat jij ervan vindt. 

In 2016 was Hendrik-Jan de Wit de gastheer van de serie #50books. In 2013 en 2015 werden de vragen gesteld door initiatiefnemer Peter Pellenaars. Zelf nam ik in 2014 de honneurs waar.

 

Serienavigatie<< Fouten in boeken en #50books vraag 11Opletten en #50books vraag 13 >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest