fbpx

Omslag-misschien-wel-niet-lrVoor vandaag lazen we met de boekenclub Een perfecte dag voor literatuur het boek Misschien wel niet van Jannah Loontjens. Ik ging naar de boekpresentatie op 22 augustus in Amsterdam.

Daar kwamen verschillende mensen aan het woord die met het boek te maken hadden. Allereerst de schrijfster zelf. Zij vertelde over de totstandkoming van het boek en wat haar dreef om het te schrijven. Ze wilde per se iets doen met social media in romanvorm, geloof ik. Het staat me niet meer echt bij.

Als tweede kwam de uitgever aan het woord. De uitgever vertelde hoe Jannah hem mailde met suggesties voor de hoofdpersoon:

“Zou ze misschien dit of dit kunnen doen?”
“Ja, dat is misschien wel leuk.”
“Misschien is het beter om het konijn in die andere scene te doen?”
“Ik weet het niet Jannah.”
“Misschien moet ze ook maar zus of zo.””Ja, misschien.”

Al met al een leuke speech voor de incrowd – ik had er weinig aan.

Ook werd er een stukje voorgelezen uit het boek. En ook dat kan ik mij niet meer herinneren. Het fragment heeft erg weinig indruk op me gemaakt. Wat me nog wel bijstond, is de lange toespraak van een recensente van het Parool, die werd uitgenodigd om te vertellen over het boek. En dat deed ze: over de thematiek, de motieven, de hoofdpersoon. En alles allemaal lovend.

Ik ben nog niet klaar met het boek. Wat ik wel weet, is dat ik klaar ben met boekpresentaties: het is een bijeenkomst voor de “ons-kent-ons”-elite. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is het konijn.

Van de achterflap:

In haar nieuwe roman beschrijft Jannah Loontjens vier dagen uit het leven van Mascha. Ze woont in Amsterdam, heeft net als haar vriend een goede baan en samen hebben ze twee kinderen. Ze leidt een leven dat exemplarisch lijkt voor deze tijd, waarin een grote keuzevrijheid en social media het leven veraangenamen, maar ook ingewikkeld maken. Mascha heeft losbandige avonden met haar vrienden, doet haar best een goede moeder te zijn, houdt haar relatie onder de loep en heeft een geheime Facebook-affaire. Dagelijks voert ze de strijd met het nemen van haar verantwoordelijkheden.

Jannah Loontjens: Misschien wel niet, Ambo Anthos, Amsterdam 2014. 232 bladzijden.

Hier kun je meer recensies lezen over dit boek.

Dit is mijn vijftiende boekrecensie in het kader van ‘Een perfecte dag voor literatuur‘, georganiseerd door Cathelijne Esser van Not just any book. Ik heb dit boek gratis gekregen, maar dat heeft in geen enkel opzicht mijn mening over het boek beïnvloed.

Pin It on Pinterest