Motieven in verhalen: Potifar

2 september 2020 | Verhalen | 0 Reacties

Veel verhalen zijn gebaseerd op bijbelse motieven. Je kunt deze verhalen altijd als inspiratie gebruiken in je eigen verhalen. Daarvoor is het wel belangrijk dat je de motieven leert kennen. Een van die motieven is het Potifar-motief. Potifar was de leider van de lijfwachten van de Egyptische koningen waar Jozef terechtkwam nadat hij door zijn broers werd verkocht.

Het verhaal van Potifar’s vrouw gaat als volgt.

Jozef werd verkocht door zijn elf broers, die jaloers waren op hem, omdat hun vader hem voortrekt. Jozef is de zoon van Jakob en zijn vrouw Rachel die nog op hoge leeftijd een zoon geeft aan Jakob. Rachel is Jakobs tweede vrouw, maar dat is een ander verhaal. De elf broers verkochten Jozef als slaaf aan een handelskaravaan op weg naar Egypte.

Eenmaal in Egypte komt Jozef in dienst bij Potifar. Hij is de overste van de lijfwachten van de farao. Potifar’s vrouw wordt verliefd op de jongeman en probeert hem te verleiden. Jozef vlucht weg bij haar, maar zij grijpt zijn mantel. De mantel gebruikt ze als bewijsmateriaal bij haar bewering dat Jozef haar had aangerand. De vrouw werd geloofd en Jozef werd veroordeeld en gevangen gezet. De verdere belevenissen van Jozef kun je lezen in Genesis 39 en verder of je kijkt Jozef de Dromenkoning van Dreamworks.

Heeft de vrouw van Potifar geen naam?

Zo belangrijk was deze dame niet volgens de bijbel. In de Joodse en Islamitische tradities heet zij respectievelijk Zelikah of Zulaika. Het motief van verleiding en valse beschuldiging komt terug in veel boeken. Een motief is een terugkerend element in verhalen. Vaak zijn dit abstracte begrippen of wat ik noem ‘de grote woorden’ zoals dood, vergankelijkheid, rol van de opvoeding, maar dus ook verleiding en valse beschuldiging.

Als in boeken valse beschuldiging of verleiding in combinatie met valse beschuldigingen voorkomen, dan heb je vaak te maken met een Potifar motief. Welke boeken heb jij gelezen waarin je dit motief herkende?

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest