Oude blogs: in de versnipperaar?

21 januari 2013 | Bloggen, Overige | 9 reacties

Vanavond ging #blogpraat over je oude blogposts. Wat moet je ermee? Gaan ze in de digitale versnipperaar of kun je ze nog hergebruiken? Soms zit er een pareltje tussen dat je graag vaker onder de aandacht wil brengen.

Zelf heb ik een plugin, genaamd contextual related posts, waarbij oude blogposts gerecycled worden onderaan een nieuwe post. Er wordt gekeken naar de titel en de inhoud van de blogpost. Zo blijven je lezers wat langer op je site en lezen ze ook andere blogs die je eerder gepost hebt. Niet alleen worden de blogs vermeld op je site, ze komen ook in je RSS-feed terecht. 

In je feed worden er standaard 5 getoond. Misschien dat je dit kunt aanpassen in de premium versie van deze plugin, maar dat weet ik niet. Daarnaast kun je de eerste paar zinnen van je blog laten zien, een excerpt. Hiervan kun je zelf de lengte bepalen.

Je kunt echter niet bepalen welke blogs er onder het blog verschijnen.

Wat mij betreft gaan ze dus niet in de versnipperaar. Maar is dit het enige dat je met je oude blogs kunt doen? Nee gelukkig niet. Er kwamen heel wat suggesties op de #blogpraat vanavond.

Veel suggesties gingen over plugins die je kunt gebruiken. Eerder noemde ik al de plugin die ik gebruik, maar een plugin die veel genoemd werd was Yet another related.

En natuurlijk gewoon linken naar oude blogposts in je eigen nieuwere blogs. De simpelste versie van hergebruik.

Daarnaast was er nog een plugin die oude blogposts naar Twitter stuurt. Je kunt daarvan de frequentie gelukkig instellen. Ik was enigszins angstig dat het misschien op spammen zou gaan lijken. Al die oude meuk, met dat enkele pareltje 😉

Over pareltjes gesproken…

Wanneer is een blogpost nou echt waardevol? De meningen verschillen hierover. Als je persoonlijk blogt, dan zijn je vroegere posts volgens sommige bloggers altijd van waarde, omdat ze een groei laten zien.

Zakelijke bloggers zullen zeggen dat hun vroegere blogs verouderd raken: als je ze wil hergebruiken, kun je ze natuurlijk updaten.

Ook werd er gesproken over een spider, een onderwerp vanuit verschillende invalshoeken belichten en die onderling met elkaar linken. Een interessant idee dat ik nog wel verder wil uitpluizen voor ik daar verder mee ga.

Een ebook?

Waarom een ebook van je blogposts maken? Waarom betalen voor iets wat je toch al gratis kunt lezen? Omdat je kunt groeperen rond een thema, omdat je het gemakkelijker maakt voor je lezers om je blogs te laten lezen. Omdat je het een blogger gunt iets te verdienen aan zijn blogs. In ieder geval gebruik je je oude blogs nog een keer. En ook daarvoor werden verschillende tools en plugins genoemd, hoewel door meerdere blogpraters werd gezegd dat het behoorlijk wat werk geeft.

Dussss

Er zijn legio manieren om je blogs opnieuw te gebruiken.
Weggooien is zonde. Gun je blogs een tweede (derde, vierde, vijfde….) ronde!

photo credit: Steve Snodgrass via photopin cc

 

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest