Quote #10

27 november 2018 | Quotes | 0 Reacties

Kobayashi Yataro, geboren 15 juni 1763, was de oudste zoon in een boerenfamilie. Zijn moeder verloor hij toen hij pas drie jaar oud was. Zijn nieuwe stiefmoeder verwaarloost hem. Als Yataro veertien jaar oud is, stuurt zijn vader hem naar Edo, het huidige Tokyo, waar de jongen in grote armoede leefde. Na tien jaar gaat hij reizen, neemt leerlingen aan en ook verandert hij zijn achternaam in Issa, wat ‘kopje thee’ betekent.

Het geluk lacht Issa niet toe. Als Issa’s vader sterft in 1801, moet hij strijden om de erfenis met zijn halfbroer. Hij slaagt erin om de helft van de erfenis te krijgen en vestigt zich in zijn geboortedorp. Daar trouwt hij met Kiku, een jong meisje, terwijl Issa dan al 49 is. Samen krijgen ze vijf kinderen, die alle vijf al heel jong overlijden. Ook Kiku sterft al jong in 1823, na een lang ziekbed.

Issa trouwt daarna nog twee maal: van de eerste scheidde hij vrij snel. Zijn derde vrouw is zwanger als hun huis afbrandt. Issa is zelf al ziek en trekt zich terug in een schuurtje waar hij de laatste maanden van zijn leven doorbrengt. Hij sterft op 5 januari 1828.

Issa’s werk

Issa schreef zo’n twintigduizend (20.000!) haiku. Samen Bashō, Buson en Shiki is hij een van de grote vier haiku schrijvers. Een haiku bestaat uit drie regels. Iedere regel heeft een vastgesteld aantal lettergrepen, namelijk 5, 7 en 5. Je leest meer over haiku in dit blog.

Issa schreef veel over het landelijke en het plantenrijk. Om een indicatie te geven, hij schreef

De quote hieronder is een van de haiku van Issa. Ik gebruikte deze in de workshop Schrijven met je zintuigen tijdens mijn boeklancering. De vraag was: welke zintuigen herken je in deze haiku?

Haiku van Kobayashi Issa

Wil je mijn boek kopen, dat ook als ebook te koop is? Ga dan naar www.ikbengepest.nl/winkel

Serienavigatie<< Quote #9
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest