fbpx

Schrijfmisverstanden: schrijven doe je met pen

6 januari 2015 | Overige, Taal | 4 reacties

schrijven kan alleen met pen is een misverstandWeg met de laptop, macbook en computer en terug naar de kroontjespen met inktpot en griffel met lei. Schrijven doe je met een pen en niet anders. Alleen de druppels inkt op je papier, het uitvloeien van de vulpeninkt, de inktvlekjes op je vingers, dat zijn de momenten waarop je weet dat je schrijft.

Nadelen voor de computerschrijver

Natuurlijk kleven er nadelen aan het schrijven met een toetsenbord. Het staren naar een beeldscherm kan pijn gaan doen aan je ogen na een paar uur en niet iedereen kan blind typen met tien vingers. Met twee vingers typen betekent dat je langer achter je computer zit, met als gevolg weer die pijnlijke ogen. En o de horror als je vergeet je werk op te slaan en je pc crasht!

Het teruglezen van je tekst is ook lastiger. Je zoomt meer in op je tekst en de kleinere zaken zoals spelfouten en interpunctie. Het grotere geheel raakt uit het oog en je verliest het overzicht.

Voordelen voor de computerschrijver

Je kunt met meer gemak dan ooit blijven schaven, poetsen en frunniken aan je tekst. Als je de tekst nog niet volledig in je hoofd hebt zitten, kun je alles makkelijker aanpassen dan wanneer je met pen schrijft. Je bent ook niet afhankelijk van je potje tippex dat hard is als je wil smeren en vloeibaar als het omvalt.

Je kunt in het midden van je tekst beginnen of aan het einde, je kunt met gemak je tekst opknippen, verplaatsen of op andere wijze aanpassen zonder dat je een blaadje moet verfrommelen nadat je in de laatste regel van je werk een typefout maakt.

Ook kun je makkelijk iets opzoeken als je op de computer teksten schrijft. Je start je browser op en tikt wikipedia in. Je hoeft ook niet stapels met aantekeningen door te bladeren omdat je bijvoorbeeld je notities in Evernote bewaard hebt.

Pen en papier of wit scherm en toetsenbord?

De keuze is geheel aan jezelf. Het gaat erom hoe jij het prettig vindt om je ideeën op papier krijgt. Aan beide mogelijkheden zitten voor- en nadelen, maar geen van beide is fout.

Serienavigatie<< Schrijfmisverstanden: inspiratie is noodzakelijkSchrijfmisverstanden: schrijven doe je alleen >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest