Snoepfabrikanten zijn sluipmoordenaars

24 maart 2017 | Gastric Bypass, Overige | 5 reacties

Even je aandacht trekken hoor. Het is nu zo’n drie en een half jaar geleden dat ik de stap nam om een maagverkleining te laten doen. En ik blogde over mijn vorderingen. Ik ben inmiddels 55 kilo lichter. Maar het wordt allemaal steeds zwaarder. Zeker ook omdat de sluipmoordenaars van de voedselproductie, de snoepfabrikanten, het allemaal niet makkelijker maken.

chocola, snoepfabrikanten maken je doodNeem nou bijvoorbeeld de supermarkt. Iedere supermarkt legt aan het einde van je boodschappenroute nog net even wat lekkere dingen in het schap: een zakje dropjes, een reepje kinderchocholade, een klein zakje tikkels, een doosje tictac. Het is allemaal maar weinig, maar als je in de rij staat te wachten, is het heel moeilijk om daar vanaf te blijven. Nee, dat moet ik anders formuleren: ik vind dat heel moeilijk om ervan af te blijven. Mijn hoofd weet echt wel dat ik het niet moet doen, maar dan is er nog dat stukje oerbrein.

Mijn oerbrein en eten zijn heel goede vriendjes van elkaar

Op de een of andere manier denk ik nog steeds: ik krijg niet genoeg. Dus ik neem de suikervrije dropjes mee op zwakke momenten. Op de heel zwakke momenten is dat zelfs chocola. En dat kan ik niet laten liggen. Ik vind het ook niet verwonderlijk dat we gemiddeld per persoon per jaar 47 chocolade paaseitjes wegstouwen. Er zit iets in chocola dat het heel moeilijk maakt voor mij om te stoppen met het eten ervan.

Ik denk dat het te maken heeft met mijn oerbrein. Dat zegt:

Neem nu maar want straks mag je niet meer. Je moet het nu eten, straks is het op en dan heb je niet genoeg gehad. Je moet het nu eten! 

Het is moeilijk

Het is echt moeilijk: als je verslaafd bent aan nicotine, zijn er pleisters om je te helpen met stoppen of cursussen om je te motiveren. Maar als je verslaafd bent aan eten, dan is dat anders. Je moet eten om te blijven leven. Het is niet alsof je kunt stoppen met eten.

Ik probeer nog steeds dapper weerstand te bieden. De meeste dagen gaan goed. Maar ik heb er gewoon echt beroerde dagen tussen zitten.

De snoepfabrikanten zijn sluipmoordenaars

Ja, dat is een harde bewering. Maar doordat snoep en ongezond eten nog steeds goedkoper is dan een appel of aardbei, is het voor mensen met wat minder geld bijzonder lastig om gezond te eten. Daarnaast zit er zoveel suiker en vet in snoep, dat je bloedsuikerspiegel enorme pieken gaat geven en jij dus moet blijven eten om niet flauw te worden.

Ik vind het nog steeds schandalig dat de snoepfabrikanten ongestraft kunnen doorgaan met hun moordpraktijken en politiek Den Haag staat erbij en kijkt ernaar. Als je de obesitas-epidemie wil bestrijden, begin dan met de snoepfabrikanten: leg een vettaks op, doe plaatjes van dichtgeslibde aderen en vettige levers op de verpakkingen en waarschuw mensen voor de gezondheidsrisico’s. Verban snoep uit de supermarkten, zodat mensen niet meer in de verleiding kunnen komen om dingen in hun winkelmandje te leggen.

Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest