fbpx
Dit is deel 9 van 52 in de serie WOT 2018

Spiegel ~ 1) voorwerp dat beelden terugkaatst van objecten die zich ertegenover bevinden 2) (medisch) gehalte van een bepaalde stof in een vloeistof, met name in het bloed

Ik vroeg me altijd al af wat er in Pandora’s doos zat. Het verhaal is dat Pandora al het leed van de wereld in haar geheimzinnige doos meenam. Pandora was een geschenk van de goden aan Epimetheus. Deze man, wiens naam ‘de achternadenkende’ betekende, was een broer van Prometheus. Prometheus was degene die het vuur van Zeus pikte en het aan de mensen gaf.

Pandora had een doos bij zich, waarvan de goden hadden gezegd dat zij die niet mocht openen. Maar de nieuwsgierigheid van haar en Epimetheus won het van de waarschuwing die Prometheus had gegeven. “Vertrouw nooit iets van de goden,” had hij gezegd.
Toen Epimetheus en Pandora de doos openden, vloog alle ellende van de wereld uit de doos. Toen zij die eindelijk weer wisten te sluiten, bleef de hoop achter.

Pandora was dus eigenlijk als straf bedoeld voor de mensheid, omdat ze het vuur hadden leren gebruiken. En alle ellende die daaruit voortkwam, werd over de mensheid uitgestort.

Wat bleef er achter in die doos?

De hoop. Maar hoe ziet die er dan uit? Wat als de hoop nou een spiegel was. Dat je, als je de doos opende en erin keek, jezelf zou zien, omdat je in de spiegel keek? Wat als de mens nu de hoop van de wereld is? Hoe zouden we dan naar elkaar kijken?

Maar ja, de doos gaat niet meer open. Wat als we daarmee onszelf hebben opgesloten? Zou dat niet een enorme spiegel voor ons zijn? Dat we onszelf hebben afgesloten van de hoop?

Dat we onszelf geen spiegel meer kunnen voorhouden?

Dat zou wel troosteloos zijn zeg. Wellicht krijgen we nog eens een Pandora die ons die spiegel wel kan voorhouden.

En zeg eens eerlijk: hoe vaak kijk jij in de spiegel? Ik ben benieuwd of jij in de spiegel durft te kijken! Misschien wel in de spiegel van een spiegelglad wateroppervlak. Schrijf je mee?

Oorspronkelijk begon Karin Ramaker met de WOT. Na wat omzwervingen via Irene en Hendrik-Jan, kwam de WOT uiteindelijk bij mij terecht. Ik schrijf de WOT nu sinds 2014. Hier vind je alle WOT’s vanaf 2014.

Plaatje: unsplash-logoLuca Bravo

Serienavigatie<< Woord ~ #WOT deel 8Vrouw ~ #WOT deel 10 >>

Pin It on Pinterest