Spreekwoord 22: gat

30 mei 2017 | Spreekwoorden 2017 | 0 Reacties

Dit is deel 22 van 49 in de serie spreekwoorden 17

Ik ben gelukkig niet voor een gat te vangen: ik laat me soms een beetje ontmoedigen door tegenslag, maar ik weet me daar vrij snel van te herstellen. Soms kan het even duren voor ik hersteld ben en dan kan het betekenen dat ik even geen nagel heb om aan mijn gat te krabben.

Dit is een spreekwoord dat mij altijd al geïnteresseerd heeft. Iedereen heeft toch wel nagels op zijn vingers zitten? Maar misschien ook wel niet, als je zo arm bent als Job, dat je je eigen nagels moet opeten. Blijft toch een raar spreekwoord met deze verklaring.

Nagel als in spijker

Een ander woord voor nagel is spijker. Maar de vraag blijft waarom je met een spijker aan je gat zou moeten krabben. Dat lijkt me pijnlijk. Natuurlijk zijn spijkers geen schaars goed, dus als je zelfs geen spijker meer hebt, dan ben je wel heel arm. Toch lijkt me dit ook niet de juiste verklaring.

Nagel als in kruidnagel

Kruidnagel was een specerij die vanuit Indië naar Nederland werd vervoerd. De kruidnagelproductie werd bijna geheel in Indonesië gebruikt om te worden verwerkt in gerechten maar ook in zogenaamde kreteks sigaretten. Deze specerij werd door de Romeinen geïntroduceerd in Europa, maar in de Middeleeuwen werd het vrij weinig gebruikt, omdat het een heel duur kruid was. Ook hier is de prijs van het product een indicatie van de armoede van de mensen: kruidnagels werden in Indonesië gekocht voor 25 cent per pond gekocht, maar in Antwerpen en Lissabon voor drie tot vier gulden per pond verkocht.

Nagel als in een cent?

Zelf dacht ik altijd dat een nagel een muntstukje van een cent was. Als je zelfs dat niet meer had, dan was je echt wel heel erg arm. Ik weet niet of dit een goede verklaring is. Maar als je een aanvulling hebt of mij kunt bevestigen of corrigeren, dan hoor ik het graag.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Plaatje: CC BY 2.5, Wikipedia

Serienavigatie<< Spreekwoord 21: eiSpreekwoord 23: mus >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest