fbpx
Dit is deel 45 van 49 in de serie spreekwoorden 17

Je hoort mensen wel eens zeggen: dat is niet in de haak. Ze bedoelen dan dat er iets niet klopt. Maar welke haak bedoelen mensen dan? Wat is dat voor haak waarin iets niet is? Tijd om dat eens uit te zoeken.

Het gaat hier om een winkelhaak. Een winkelhaak is een rechte hoek die gebruikt wordt door onder meer timmerlieden en tekenaars om een hoek van 90 graden te maken. Als iets niet in de haak is, dan is de hoek niet recht.

Een tekenaar of timmerman gebruikte de winkelhaak om de zuiverheid van de hoek te controleren. Als een hoek niet helemaal zuiver was, dan was deze niet in de ‘winkelhaak’.

Niet in de haak en hou je haaks

Deze spreekwoorden gaan allebei over die winkelhaak. Hou je haaks wil zeggen: houd je zuiver, zorg dat je rug recht houdt en je niet laat verleiden om onzuiver te zijn.

O en de winkelhaak in je kleding, dat is natuurlijk altijd ellende, want bijna niet meer zuiver weg te werken. Dat is dus niet in de haak toch, mam?

Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.

Plaatje: Wikimedia

Serienavigatie<< Spreekwoord 44: de kat op het spek bindenSpreekwoord 46: met de handschoen trouwen >>
Jammer, maar helaas. Je mag het niet kopiëren, iets met copyright enzo.
geen smoesjes meer, inspiratie vind je overal, teksten openen

Schrijf je in voor de wekelijkse inspiratiemail

Iedere week krijg je een mail met een schrijfopdracht die je inspiratie geeft om een kort verhaal te schrijven. Dit kun je dan publiceren op je blog, of lekker voor jezelf houden. Af en toe zal ik ook informatie sturen over schrijfcursussen en andere tekstgerelateerde zaken.

Je bent succesvol ingeschreven!

Copied!