Spreekwoord 6 – Spreken is zilver, zwijgen is goud

6 februari 2018 | Spreekwoorden 2018 | 1 reactie

Dit is deel 6 van 17 in de serie Spreekwoorden 18

Soms flap ik er van alles uit, maar als ik er even over had nagedacht, dan had het misschien beter geweest om te zwijgen. Sommige dingen moet je gewoon niet vertellen: dat vreemdgaat met een andere sportschool bijvoorbeeld. Spreken is zilver, zwijgen is goud. Een waar woord en zeker iets waar ik wel wat vaker aandacht aan mag besteden, als rasechte flapuit.

Het is niet altijd goed om te vertellen wat je op je hart hebt. Soms kun je echt beter zwijgen. Over dat vreemdgaan bijvoorbeeld.

Je kunt verwachten dat je van een, toegegeven, best grappige webcare een leuke opmerking krijgt op je gedeelde locatie. Maar ja, zwijgen is goud.

Spreken is zilver kan herleid worden naar een bijbeltekst

Volgens K. ter Laan is dit spreekwoord terug te voeren op een bijbeltekst uit Psalm XII vers 7.

De redenen des HEEREN zijn reine redenen, zilver, gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal.

In de vertaling: De woorden van de HEERE zijn reine woorden, als zilver gelouterd in een aarden smeltkroes, gezuiverd zevenmaal. In het kort wil dit zeggen: spreken is zilver. Zwijgen is goud, is mogelijk later toegevoegd vanwege de tegenstelling met het eerste deel. Ik moet zeggen dat ik het vergezocht vindt.

Goud is beter dan zilver

Voor deze verklaring heb ik geen enkel bewijs, anders dan mijn gezonde verstand, maar ik denk dat de verklaring gezocht moet worden in de waarde van het edelmetaal.
Goud is over het algemeen duurder dan zilver. Omdat je in sommige situaties beter je mond kunt houden, is daar het duurdere metaal aan gekoppeld. Dit ligt ook in de betekenissen die aan het spreekwoord zijn gegeven:

  • het is goed om ergens niet over te praten;
  • het is heel waardevol om iets geheim te kunnen houden.

Zwijgen over dingen die je zijn toevertrouwd, is alleen maar goed: je bent betrouwbaar en dat is goud waard.

Spreekwoorden zijn de kers op de taart van de Nederlandse taal, de krenten in de pap, zogezegd. Iedere week wil ik een spreekwoord behandelen. Voel je vrij om een spreekwoord aan te dragen als je wil weten waar het vandaan komt. Dan ga ik op onderzoek. Bekijk alle spreekwoorden.

Plaatje: unsplash-logoKristina Flour

Serienavigatie<< Spreekwoord 5: een mijl op zevenSpreekwoord 7 – Al is de leugen nog zo snel… >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest