Spreekwoord deel 1: eerste

3 januari 2017 | Overige, Spreekwoorden 2017 | 2 reacties

Dit is deel 1 van 49 in de serie spreekwoorden 17

Vorige week (vorig jaar) gaf Carel ons het woord laatste. Nu gaan we spreekwoorden doen met het woord eerste. Nu kan ik heel flauw verwijzen naar mijn blog van vorige week, waar ik sprak over de laatsten zullen de eersten zijn. Maar dat vind ik zelf ook niet leuk, dus ik ga op zoek naar een nieuw spreekwoord.

aan zijn eerste leugen niet gebarstenEn ik vond een heel mooi spreekwoord: aan zijn eerste leugen niet gebarsten en voor zijn tweede niet opgehangen. Ik ben het nooit eerder tegengekomen. Je kunt dit zeggen van iemand die een grote leugenaar is. Bijvoorbeeld iemand die je duizend euro belooft en vervolgens zijn belofte niet nakomt.

Google laat mij behoorlijk in de steek met betrekking tot de herkomst van dit spreekwoord. Het enige resultaat dat een beetje hout snijdt, komt van De Taalgids uit 1866 waar ene heer J.H. van Dale het spreekwoord als Nederduitsch neerzet. Om vervolgens een Groningse versie aan het spreekwoord toe te voegen: hij is aan de eerste leugen niet geborsten en om de tweede niet opgehangen.

Het eerste deel is ‘Hollands’

K. ter Laan schrijft in zijn boek uit 1950 alleen het eerste gedeelte van het spreekwoord op. Dat is namelijk de Hollandse versie van het spreekwoord. Het tweede deel is de Groningse toevoeging. Hij geeft als betekenis dat de besproken persoon de leugen niet schuwt.

De kop is eraf. Het eerste spreekwoord van 2017 is beschreven. De eerste klap is een daalder waard.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

SerienavigatieSpreekwoord deel 2: werken >>
Ik ben Martha

Ik ben Martha

Leuk dat je mijn blog leest! Ik ben schrijver, blogger en websitebouwer en het is mijn missie om de wereld van meer (auteurs)websites te voorzien. Wil je een website voor je eigen bedrijf? Heb je interesse in een ghostblogger of nieuwe teksten voor je website? Wil je een tekst laten nakijken? Neem dan contact met mij op!

Meer weten over spelling?

Ga dan naar spelling.nl

Categorieën

Pin It on Pinterest