fbpx
Dit is deel 20 van 51 in de serie Spreekwoorden 16

Morpheus samen met Iris, godin van de regenboog, in de armen van Morpheus liggen

Morpheus en Iris door Pierre-Narcisse Guérin

Als ik zoek op het woord ‘arm’ dan krijg ik acht spreekwoorden, bij het woord ‘armen’ is het aanbod nog kariger: slechts vijf spreekwoorden komen naar boven in de zoekresultaten. Bij het enkelvoud zat een aardig spreekwoord, maar bij het meervoud vond ik een nog interessanter spreekwoord.

Het spreekwoord dat ik vandaag voor het voetlicht wil brengen is in Morpheus’ armen liggen. Dit betekent heel gewoon slapen. Morpheus was de god van de dromen in de Griekse mythologie.

Morpheus was een zoon van Hypnos, de god van de slaap en zijn broers waren Icelus, god van de realistische dromen, Phobetor, god van de angstige dromen en Phantasos god van de fantasierijke dromen. Morpheus zorgde zelf voor dromen over je geliefde en de adel. Met zijn vieren vormden zij de Oneiroi.

In sommige verhalen zijn deze vier goden broers van Hypnos, Thanatos (de dood) en Geras (de oude dag). Verder zouden zij of zonen zijn van Nyx (godin van de Nacht) en haar broer Erebus (de duisternis) of van Gaia of ze waren ter wereld gekomen via ongeslachtelijke voortplanting.

De armen van Morpheus

Als ik bedenk wat Morpheus vertegenwoordigt, dan denk ik dat de dromen die je van hem krijgt gelukkige dromen zullen zijn. Mooi, dan hoop ik dat hij vanavond bij mij in bed kruipt en mij in zijn armen neemt. Heb ik een geliefde om over te dromen.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoorden 19: bergSpreekwoorden 21: mooi >>

Pin It on Pinterest