fbpx
Dit is deel 25 van 51 in de serie Spreekwoorden 16

Ik houd niet van spek. Zelfs toen ik nog heel veel snoepte, vond ik spek al eigenlijk niet lekker. Die geel-roze ruiten met suiker, de cilinders met wit en roze om en om, de gele cilinders met roze sliertjes erom heen gedrapeerd. En nu keert mijn maag zich volledig om bij deze zoetigheid. Dat is echt geen spekkie voor mijn bekkie.

Dit is een uitdrukking die mijn moeder vaak gebruikt: dat is een spekkie voor jouw bekkie. Ze bedoelt ermee dat iets speciaal voor mij is bedoeld, dat het me op mijn lijf is geschreven. Dat kan zowel voor voedsel als voor een opdracht of werk zijn.

Voor spek en bonen

Wij deden vroeger vaak ook spelletjes thuis. Op regenachtige zondagen zaten we Monopoly te doen of Rummikub. Zeker met Rummikub zat je er voor spek en bonen bij als je niet uit kon komen. Mijn moeder kon dan vaak met spek schieten: ze ging soms uit als laatste en kon dan in een beurt het hele spelletje uitmaken. De opschepper!

Mijn moeder heeft mij en mijn zusje opgevoed met spreekwoorden. Voor iedere situatie had zij wel een spreekwoord. En daar heb ik nu nog profijt van. Want zo’n opdracht van Carel over spreekwoorden, dat is dit katje op het spek binden en die verleiding kan ik niet weerstaan!

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoorden 24: grondSpreekwoorden 26: vrouw >>

Pin It on Pinterest