fbpx
Dit is deel 37 van 51 in de serie Spreekwoorden 16

Als de stok stijf staat, is de uil gaan vliegen. En ja, dit betekent precies wat je denkt dat het betekent: als een man een erectie heeft, denkt hij niet meer met zijn hoofd. Wat een prachtig spreekwoord! Dank je wel Carel, ik leer wat nieuws!

als de stok stijf staat is de uil gaan vliegenMaar ik wil het graag even over die uil hebben die is gaan vliegen. De uil staat symbool voor de wijsheid. Dat is al zo sinds de Griekse mythologie en waarschijnlijk al veel langer. Athene, de godin van de wijsheid en de oorlogsstrategie werd vaak vergezeld door een uil. Een teken van haar wijsheid.

Een beetje luguber, zeker in combinatie met het spreekwoord, is dat de uil een boodschapper was voor de dood. Als de uil eraan kwam vliegen, dan betekende dat onheil. Waarschijnlijk ook door het krassende geluid dat het beestje voortbracht, maar nog meer doordat de uil en een nachtdier was. En de nacht stond voor duisternis, voor donkerte, daar waar de ketters en ander gespuis goed gedijen. Ik kan de herkomst van dit spreekwoord nergens vinden helaas, maar ik vind het humor.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoorden 36: liefdeSpreekwoorden 38: eikels >>

Pin It on Pinterest