fbpx
Dit is deel 38 van 51 in de serie Spreekwoorden 16

In het kader van het spreekwoord van gisteren (als de stok stijf staat, is de uil gaan vliegen) dacht ik, laat ik dan vandaag de eikel eens aanpakken. Nu kan ik natuurlijk voor de makkelijkste versie gaan: je hoeft aan een boom te hangen om een eikel te zijn, maar dat is mijn eer te na. Ik ga voor een ander spreekwoord. De luiste varkens krijgen de beste eikels.

Een eikel is een vrucht van een eikenboom. Deze vrucht kennen we als een bruin nootje met een hoedje op. Hij vertoont enige gelijkenis met het uiteinde van het mannelijk geslachtsorgaan. En hij schijnt lekker te zijn. Maar daar houdt elke vergelijking op.

Daarom ook het spreekwoord. De beste eikels zijn het lekkerst en om de een of andere reden krijgen de mensen die het hardste werken die dus niet. Van dit spreekwoord is een variant bekend: de paarden die de haver verdienen, krijgen ze niet.

Sommige mensen zijn eikels

Soms verdienen mensen een beloning, maar dan krijgen ze die niet. Het is echter wel heel zuur als iemand die het niet verdient, wel met een beloning gaat lopen. En dat gebeurt nu juist veel vaker omdat die luie varkens vaak de grootste mond hebben en dus opeisen wat ze niet verdienen.

Iedere dinsdag geeft Carel de Mari op zijn blog een woord op waarmee je een spreekwoord kunt bespreken. Iedereen kan altijd meedoen. Hoe? Mag je zelf weten. Je kunt een verhaal schrijven waarin het spreekwoord een rol speelt, je kunt in de etymologie duiken en de oorsprong van het gezegde verklaren, et cetera. Plaats een link onder het blog van Carel en lees daar ook de andere bijdragen.

Serienavigatie<< Spreekwoorden 37: vliegenSpreekwoord 39: geld >>

Pin It on Pinterest